Európában egyedülálló Atomenergetikai Múzeum nyitotta meg kapuit a paksi atomerőmű területén március 7-én. Az interaktív kiállítás hivatalos megnyitóján részt vett Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója.

Pálinkás József méltatta azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a paksi atomerőmű tesz a nukleáris energetika megismertetéséért, és reményét fejezte ki, hogy "az új Atomenergetikai Múzeum hozzájárul a széles körű és tudományos alapokon nyugvó közérdekű tájékoztatáshoz, az atomenergetika hasznosságának és fontosságának ismertté tételéhez".

A kiállítás tematikus részei a paksi atomerőmű építésének és üzemeltetésének történetét, illetve tárgyi emlékeit örökítik meg az 1960-as évektől napjainkig. A látogatók megismerkedhetnek a legfontosabb atomenergetikai berendezésekkel és a blokkszimulátor-teremben használt szimulációs számítógéppel is. A múzeumban nemcsak az atomerőműhöz kötődő tárgyi emlékeket, hanem az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Atomenergia-kutató Intézet, az MTA Atommagkutató Intézet, a BME Nukleáris Technikai Intézet, a Debreceni Egyetem Fizikai Intézet, a GAMMA Műszaki Zrt. és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. egykori berendezéseit és használaton kívüli műszereit is megtekinthetik az érdeklődők.

A múzeum könyvtárában a szakkönyveken kívül a kutatók rendelkezésére áll a több mint félezer kötetes John E. Kenton-hagyaték: az 1948-tól az 1980-as évek elejéig megjelent, igen ritka, az atomenergia békés felhasználásának lehetőségeit feldolgozó kiadványok gyűjteménye.

A 2010-ben megújított működési engedély már országos szakmúzeumi státusszal ruházta fel az Üzemtörténeti Gyűjteményt, amelynek a most megnyíló Atomenergetikai Múzeum a jogutódja. Hamvas István vezérigazgató szerint a felújított épületben berendezett kiállítás komplexitása "megfelelő módon reprezentálja az atomenergetika hazai alkalmazásának elterjedését, valamint segíti a hazai ismeretterjesztést".

A múzeum hétköznapokon 8-15 óra között, szombaton 9-13 óra között várja látogatóit. A kutatók kedden és szerdán 8 és15 óra között vehetik igénybe az intézmény szolgáltatásait.