A hazai és nemzetközi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy azok a szervezetek sikeresek, akik valamilyen rendszerben, partnerségben tudnak együttműködni. A kultúra teremtés és terjesztés házai - művelődési házak, könyvtárak, múzeumok, iskolák stb.- és szakemberei olyan alkalmat teremtettek megyénkben, melyben közösen dolgozva hívják fel a figyelmet azokra a jelentős kulturális értékekre, amelyek ezekben a házakban, szervezetekben születnek és kerülnek nyilvánosságra.
Hajdú - Bihar megye Napjához
csatlakozva 2011. november 19-22. között a kultúra házaira irányítja a figyelmet megyeszerte. Célunk, hogy ezeken a napokon olyan programok valósuljanak meg intézményeinkben, közösségi színtereinken, amely láthatóvá teszi a benne folyó sokszínű, társadalmilag létfontosságú tartalmi tevékenységet, közösségi művelődést, felnőttképzést.
Szóljon ez az ünnep a felelősségről is. A fenntartók, támogatók, a működtetők és a szolgáltatásokat igénybe vevők közös felelősségéről, annak érdekében, hogy a közművelődési intézményrendszer továbbra is részese legyen a helyi társadalom fejlődésének, az emberi erőforrások fejlesztésének.
A programsorozat új elemei november 21-én
a Debreceni Művelődési Központban megrendezésre kerülő közművelődési szakmai nap. Ezen a napon Cserép László a NEFMI közművelődési Főosztályának vezetője, Dr. Németh János a NEFMI Közművelődési Főosztályának vezető főtanácsosa, Dr.Tar Károlyné a DMK igazgatója és Jantyik Zsolt a Méliusz Központ igazgatóhelyettese tart előadást a közművelődés aktuális kérdéseiről. A magyar közművelődésről című könyv bemutatója Dr. Németh Jánostól hallható.
November 22-én
a programsorozat záró gálaműsorát rendezzük meg a püspökladányi Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központban. Köszöntőt mond Szabó Attiláné tanácsok, Jantyik Zsolt a Méliusz Központ igazgatóhelyettese, Angyal László a Népművelők Hajdú-Bihar megyei Egyesületének elnöke. Az estét megnyitja, a programsorozatot értékeli Bodó Sándor országgyűlési képviselő, a Megyei Közgyűlés elnöke, a programsorozat fővédnöke. Ezen az estén püspökladányi kulturális csoportok lépnek színpadra, illetve a Valcer Táncstúdió és a Hajdú Táncegyüttes.
Hisszük, hogy programsorozat bebizonyítják és mindenki számára láthatóvá teszi, hogy a kultúra házai egy életen át tartó kulturális kapcsolatot, lehetőséget biztosítanak a helyi társadalom tagjainak.
A Kultúra Házai Hajdú-Bihar megyében 2011 című akció támogatói a Nemzeti Kulturális Alap és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ.
A rendezvényünk védnöke Bodó Sándor a Megyei Közgyűlés elnöke.
A programokról részletesen is olvashatnak a www.meliusz.hu oldalon.