A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt és ismerőseit Széman Richárd fotóművész, Sárkány égi tavon c. fotókiállításának megnyitójára 2011. október 7-én, pénteken 17.00 órától.
A kiállítást Kémeri Attila kultúrkubikos nyitja meg.

A tárlatnyitón Jager Éva énekel, Tokodi Gábor lanton játszik.

Helyszín
: Méliusz Központ földszinti előadóterme (Debrecen, Bem tér 19.)

A kiállítás megtekinthető 2011. október 15-ig a Méliusz Központ nyitva tartási idejében.

Széman Richárd tündérvilága a Factory Creative Studio (Szeged), az Ördögszekér Vásárok és Fesztiválok (Szeged) és a Szárnyas Sárkány Kulturális Vállakozás (Nyírbátor) jóvoltából kerül falra és vándorol.


Széman Richárd a kezdetektől fotózza az idén tizenkilencedik alkalommal megrendezett nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete utcaszínházi fesztivál történéseit. A most bemutatott válogatás ennek az évről évre égbe szálló három napos tündérvilágnak, tünékeny nyírségi manószigetnek pixelbe mártott lenyomata.

„És közben kerestem, hol ágálnak a csepűrágók, az utcaszínházasok, a pillanatnak élő furcsa, szeretni való különcök, a kultúra peremén élő zsenik, akik egy jobb korban királyok kegyeltjei lennének... Csepűrágó barátaimat kiemelem saját idejükből, próbálom beemelni őket valamilyen meseidőbe.” (Széman Richárd)

A Széman-féle egyedi technika hasonlatos annak a folyamatnak az eredményéhez, mint amit a könnyűzenében figyelhettünk meg az elmúlt két évtizedben: ahol autentikus vagy retro alapokat öltöztetnek modern köntösbe. Széman mesternél is a régi analóg technika keveredik a digitálissal. A régi, nagyméretű, használt, analóg negatívokat (üveg, vagy celluloid) beszkenneli. Ezeket néha digitálisan átszínezi, miközben megtartja az alapanyag textúráját, sérüléseit, képmaradványait – ezt használja a kép hordozójaként, erre kerül az új digitális anyag.