Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2011. október 5-én (szerdán) 15 órára a Töltődj fel! – „A villamosság térhódítása” című, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeuma által megrendezett
interaktív vándorkiállítás megnyitására!
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeuma látványos és interaktív utazó kiállításával mindennapi használati eszközeink egyik mozgatórúgójára, az elektromosság csodálatos világára kívánja felhívni a figyelmet.
A tárlat bemutatja a "villamosság" kialakulását, kiemelve az erősáramú elektrotechnika magyar vonatkozású vívmányait. Megtekinthető Bláthy Ottó Titusz eredeti 110 éves fogyasztásmérője, egy világraszóló magyar találmány a transzformátor, valamint Jedlik Ányos dinamójának hiteles másolata is. A látogatók működő múlt századi eszközökkel, interaktív kísérletekkel, látványos kiállítási elemekkel betekintést kaphatnak a felvilágosodás korának főúri szalonjaiban végzett látványos, misztikusnak tűnő kísérleteitől milyen út vezetett az emberiséget kiszolgáló villamosság gyakorlati alkalmazásán keresztül, a napjainkra jellemző tudatos környezetbarát kezdeményezésekig. Megcsodálhatják az elektron, az ionsugarak, a röntgensugarak felfedezését szolgáló kísérletek elengedhetetlen eszközét, egy 19. századi, több ezer voltos feszültség előállítására szolgáló szikrainduktor kisülését. Működtethetnek egy, az Edison áramfejlesztőkre jellemző hosszú elektromágnesekkel ellátott telefoniduktorról táplált glimmlámpát, s látványos fényjelenségek kíséretében egy 19. századi influenciagépet is kipróbálhatnak. Helytörténeti ismeretanyaggal is szolgál a kiállítás, hiszen bemutatja a vendéglátó város, illetve környékének ipar- és technikatörténeti érdekességeit. 
A vándorkiállítás olyan vidéki múzeumokban kerül bemutatásra, ahol az intézmény gyűjteménye nem, vagy csak részben rendelkezik e témához kapcsolódó technikatörténeti tárgyi anyaggal. A tárlat kiemelt célja, hogy az Elektrotechnikai Múzeum gyűjteményi anyagával, eszközeivel és lehetőségeivel segítse a régióban található általános és középiskolák környezetismeret, természetismeret és fizika tananyagához illeszkedő elméleti tudás elsajátítását, kiegészítve a gyakorlati ismeretek bővítését. Az Elektrotechnikai Múzeum ehhez kapcsolódóan érdekes, játékos, de ugyanakkor tudásközpontú múzeumpedagógiai programot is kínál. "Utazó múzeum" programja keretében munkatársai egy alkalommal, szervezett csoportok részére interaktív, "rendhagyó fizikaórákat" tartanak, technikatörténeti előadással egybekötve. A kiállítás időtartamára kreatív, készségfejlesztő, az elektrotechnikai alapismeretek könnyebb elsajátítását segítő eszközt (Brain-box) biztosítunk a helyszínen. Az építő panelekkel izgalmas, működő modelleket készíthetnek a gyerekek, de ugyanilyen szórakozást nyújt a játékot kedvelő felnőtteknek is. 
Bízunk benne, hogy az oktató-interaktív kiállítás gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak egyaránt feledhetetlen élményt nyújt. 
"Egy felvillanyozó történet kezdetei" 
Az elektromosságtan, mint a fizika egyik ága, a leggyorsabban fejlődő tudományág a 19. század közepétől napjainkig. Gyakorlati alkalmazásai - túlzás nélkül mondhatjuk -, átalakították az emberiség életét. 
Azt, hogy az elektrotechnika történetét végigkövethessük, egyes szakaszait megértsük, először olyan kísérletekkel kell kezdeni, amelyek akár tudománynak, akár technikának még alig nevezhetők, de belőlük terebélyesedett ki a mai elektrotechnika. 
Így bevezetésképp a technika- és fizikatörténeten keresztül egy kis időutazást teszünk az elektromosság kezdeteihez. Röviden ismertetésre kerülnek a 18. század kvalitatív, majd kvantitatív elektrosztatikai vizsgálatai, a galvánelemek felfedezésének gyakorlati jelentősége, a villamos és mágneses jelenségek kölcsönhatásainak fontossága az elektrodinamika megjelenésében, Franklin, Galvani, Volta kísérletei, s a legnagyobb kísérletező Faraday indukcióelméletre vonatkozó eredményei. Ezen fizikatörténeti események ismerete könnyebbé teszik a fizikai alapjelenségek és összefüggések megértését. 
Tárgyi anyag: kisméretű szikrainduktor, Wimshurst-féle elektrosztatikus influenciagép, telefoninduktor 
Interaktív anyag: az elektrosztatika törvényszerűségeit kihasználva a látogató kipróbálhatja a fenti eszközöket, valamint megismerhet egy érdekes és látványos kísérletet a felvilágosodás korából. 
"Amiben az élen jártunk" 
Egy csokorra való annak bizonyítására, hogy a magyar villamosenergia-ipar több fontos találmánnyal járult hozzá a korszerű ipari technika nemzetközi fejlődéséhez. Rövid átfutási idővel tudták átvenni a külföldi innovációkat. 1880-ban Zipernowsky Károly nem sokkal Siemens (1867) egyenáramú dinamója után, megszerkesztette korát sok tekintetben meghaladó dinamóját. A Ganz-gyár révén Magyarország a generátor gyártás terén a világ élvonalába tartozott. 1903-ban elkezdődött a turbogenerátorok gyártása is, megelőzve számos külföldi gyárat. Az Egyesült Izzóban kifejlesztett volfrámszálas izzólámpa végérvényesen eldöntötte a gáz és villanyvilágítás közötti versenyt, az izzólámpás világítás javára (1905). A telefonközpontok gyors adaptálása még csak hazai siker volt, de a telefonhírmondó és a gyorstávíró már nemzetközi elismerést vívott ki (1893). A Ganz-gyár teljesen új váltakozó áramú, transzformátoros energiaelosztó rendszere (1885) elindította az egyenáram és váltakozóáram közötti versenyt, mely a váltakozó áram javára dőlt el. Ez a rendszer az egész világon elterjedt és a mai napig használatos. Bláthy Ottó Titusz 1889-ben kifejlesztett indukciós wattóraszámlálója szerkezeti lényege és elrendezése napjainkig az összes indukciós wattóraszámláló szerkezetének alapjául szolgál az egész világon. Kandó Kálmán 3 fázisú, 3000 V-os, 15 Hz-es váltakozó áramú rendszerével korszerűsítette a nagyvasúti villamos vontatást (1902), s fázisváltós rendszerével Magyarország az 50 Hz-es vontatás úttörőjévé vált. 
Tárgyi anyag: őstranszformátor másolat, Bláthy-féle eredeti fogyasztásmérő, Kandó-féle vonat modell, Bródy-féle kripton lámpa, Jedlik-dinamó másolata, régi erőművi és laborműszerek. 
"A kézzelfogható energia" Szinte lehetetlen elképzelni mindennapjainkat villamos energia nélkül. Mindennapi életünk elválaszthatatlan eszközei működnek elektromos árammal. Ma már természetes, hogy minden háztartásban megtalálhatók a különböző konyhai kisgépek, robotok, villamos tűzhelyek, mosó- és mosogatógépek, porszívók, hűtők, különféle barkács készülékek. Az elektromossággal nemcsak otthonunkban vagyunk közvetlen kapcsolatban, hanem az élet bármely területén. Óriási a jelentősége például a gyógyászatban is. A szórakoztató elektronika, az informatika eszközei, de az ipari berendezések, a különböző megmunkálógépek széles spektruma is elektromos árammal működik. De ez mennyire volt igaz az elektromosság térhódításának kezdetén, milyen erőfeszítéseket tettek, az áramszolgáltatók a múlt században a villamosság népszerűsítésére? Volt-e ipari formakultúra, mennyire voltak biztonságosak ezek az eszközök? A múzeum gyűjteményét képező múlt századi formatervezett tárgyakon keresztül keressük a választ ezekre a kérdésekre, valamint kép- és hanganyaggal színesítjük ezt a témakört. 
Tárgyi anyag: teaforraló edény, hajszárító, kenyérpirító, vízforraló, hajsütővas, korabeli plakátok. 
Interaktív anyag: A kiállítás kiegészítő eleme, egy monitor állvány, melyen a múzeum filmarchívumából vetítünk le a villamosság témaköréhez kapcsolódó régi reklámfilmeket, híradós anyagokat, ismeretterjesztő filmeket. 
"A tudatos jövő" A villamosenergia-piac meghatározó vállalatai óhatatlanul befolyásolják a természetes és épített környezet állapotát. Ezért pl. az áramszolgáltatók fokozott felelősséget éreznek azért, hogy az általuk biztosított villamos energia a lehető leghatékonyabban, a környezetet legkevésbé terhelő módon kerüljön felhasználásra. A lakosság viszont, mint az energia egyik felhasználója, vajmi keveset tud azokról a tudatos környezetbarát kezdeményezésekről, melyeket az áramtermelők és szolgáltatók tesznek a villamosenergia termelése, az energiaátvitel, valamint az energetikai fejlesztések terén. 
Ebben a szektorban ízelítőt adunk azokból az eszközökből, melyekkel a villamosenergia-ipari vállalatok a fenntarthatóság alapelveivel azonosulva el tudják érni a környezeti elemekre és az ökológiai rendszerekre gyakorolt hatások mérséklését, a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentését, a már korábban bekövetkezett környezeti károk megszüntetését és a további környezeti károk megelőzését. 
Tárgyi anyag: Madárvédelem a villamos hálózatokon témaköréhez kapcsolódva, nagyfeszültségű távvezeték darab, megemelt kosáron elhelyezett gólyafészekkel, valamint a madarak áramütése védelmében használt eszközök a vezetékeken. 
Kapcsolódó múzeumpedagógiai kínálat: 
A kiállításnak helyt adó intézményekben egy-egy alkalommal kollégáink interaktív 
- rendhagyó fizikaórákat -  tartanak, technikatörténeti előadással egybekötve. 
Minden helyszínen az aktuális városhoz, illetve környékéhez kapcsolódó, az ipar- és technikatörténet szempontjából kiemelkedő műtárgyat helyezünk el a kiállítási anyagba. A csoportokat kísérő pedagógusok, így akár helytörténeti ismeretanyaggal is tudják bővíteni az iskolai anyagot. 
A kiállítás időtartamára kreatív, készségfejlesztő, az elektrotechnikai alapismereteket könnyen elsajátító eszközt (Brain-box) biztosítunk a helyszínen. Az építő panelekkel izgalmas, működő modelleket készíthetnek a gyerekek, de ugyanilyen szórakozást nyújt a játékot kedvelő felnőtteknek is. A játékhoz mellékelt ábrák segítségével a csoporttal érkező pedagógus, a múzeumpedagógus, a szülők könnyen tudnak segítséget nyújtani a gyerekeknek, de az ügyesebbek akár egyedül is el tudják készíteni a kiválasztott feladatokat. 





A kiállítás megtekinthető: 2011. december 31-ig a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Kortárs Művészeti Galériájában (4026 Debrecen, Péterfia u. 28.). Az időszaki kiállítás 2011. október 6-tól hétfő kivételével mindennap 10-től 16 óráig látogatható. Belépődíj: 100 Ft/fő. (Kedvezmények a kiállításra nem vehetők igénybe.)