Magyarországon a Művelődés hetét 1995 óta rendezik meg. Első évben a Magyar Népfőiskolai Társaság és a Magyar Művelődési Intézet közösen rendezte meg. Később mások is csatlakoztak hozzá. A rendezvénysorozat az Egyesült Királyságból indult el, eredetileg a neve az angol fordításból adódóan "A felnőtt tanulók ünnepe" volt. De a szervezők úgy döntöttek, hogy magyar nyelvnek jobban megfelel a "Művelődés hete, tanulás ünnepe" cím.
A megyében elsőként a Megyei Népfőiskolai Egyesület Debrecen csatlakozott az országos hálózathoz. 2003-ban már Debrecenben is szerveztek programot.
Idén e hét keretében kerül átadásra a Bihar Kultúrájáért emlékérem a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ programján, 2011. október 21-én 10 órakor, a földszinti előadóteremben (Debrecen, Bem tér 19.).
Az emlékérem átadása után 12 órától A felnőttképzés jövője című előadásra is szeretettel várjuk a látogatókat. Előadó: Dr. Juhász Erika, a Debreceni Egyetem tanszékvezető docense.
A Bihar Kultúrájáért emlékérmet (Kurucz Imre alkotását) a BINCISZ (Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége) és a Megyei Népfőiskolai Egyesület Debrecen alapította azzal a céllal, hogy évenként felváltva, egy személynek, vagy szervezetnek ítéli oda a határ mindkét oldalán. Annak a személynek, vagy szervezetnek adományozzák, aki a legtöbbet tett azért, hogy a szétszakított megyerész szellemi és kulturális egyesülése megtörténjen.