Tisztelt Honfitársunk,
A Tisza emlékév megkoronázása, valamint a mártír  miniszterelnök erkölcsi és politikai rehabilitációjának fontos állomása lesz Tisza István szobrának Budapesten, a Jászai Mari téren történő felállítása. Az elmúlt évtizedekben, amikor Károlyi Mihály és a Tanácsköztársaság hamis mítosza uralta az hivatalos politikai és történelemtudományi szemléletet, Tisza István ebben a miliőben csakis negatív és jelentéktelenségre ítélt személyiség lehetett. Sajnos az elmúlt 20 évről sem mondható el, hogy Tisza István személyiségének történelmi jelentősége visszakapta volna méltó helyét a magyar Pantheonban, nagyrészt a baloldali-liberális ellenpropagandának köszönhetően.
Van tehát bőven tennivaló, amiben kétségtelenül nemzeti összefogásra van szükség.
Amiért segítségüket kérjük, az a szoboravatás méltó megünneplésével kapcsolatos.
Még tavasszal felkértük Döbrentei Kornél költőt, hogy írjon Tisza Istvánról verset. Ő, aki jelenleg hazánkban talán egyedüli költőként képes egy, a Tisza személyiségéhez megfelelő súlyú és hamis pátosztól mentes költeményt írni, nagy örömmel fogadta el a megbízatást.
A másik felkérésünk Sáry László községünkben élő zeneszerzőhöz szólt, hogy írna-e egy zenedarabot az alkalomra? Ő is vállalta a feladatot: egy kantátát ír, amit a Szt. Efrém férfikar Bubnó Tamás vezényletével adna elő. Mindhárom szereplőnek támogatásra lenne szüksége, ugyanis "társadalmi munkában" sajnos már nem tudják vállalni. Körülnéztünk a pályázati lehetőségek között: az NKA ebben a tárgykörben kiírt pályázatai már régen lezárultak, a szűkös állami keretek mindössze a szoborállításra elegendőek (az V. ker. önkormányzata még a park helyreállítását is csak részben hajlandó vállalni), így ez a forrás nem áll rendelkezésre: ezért kérjük, hogy anyagi lehetőségeihez megfelelő mértékben egy méltányos összeget ajánljon fel számukra. Meggyőződésünk, hogy a 66 évvel ezelőtt ledöntött szobor újraállítása egy hatalmas mérföldkő nemzetünk valódi történelmének helyreállításában, és ezen szándék fontosságát a méltó, ünnepélyes és emlékezetes műsor nagyban fogja emelni.
Számlaszám: K&H Bank 10402898-50526586-78651008
Kérjük, írják rá az átutalásra: „ A TISZA-EMLÉKÜNNEPSÉG JAVÁRA”
Előre is köszönve segítségüket, barátsággal üdvözöli Önöket a Nagykovácsi „gr. Tisza István” Nemzeti Kör nevében:
Janits Béla elnök
dr. Temesváriné dr. Bart Marietta alelnök
Nagykovácsi, 2011-09-04