Az esemény legfőbb célja, hogy segítse a közvetlen kapcsolatteremtést az anyaország és a határon túl élő magyarság között.
Szombaton startol Gyimesbükkről az Erdélyt és Magyarországot összekötő, nagyszabású kerékpáros túra; a nyolcnapos esemény legfőbb célja, hogy segítse a közvetlen kapcsolatteremtést az anyaország és a határon túl élő magyarság között - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság.
A közlemény szerint a Határon túra elnevezésű rendezvény mezőnye nyolc nap alatt száz települést érint Gyimesbükk és Budapest között. Az esemény fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, sportnagykövete Pulai Imre olimpia és világbajnok kenus.
Menet közben a csapat kapcsolatot keres az útvonalba eső mintegy száz településsel, és a túra médiapartnerein keresztül megmutatja ezeket a részben magyar többségű erdélyi városokat, falvakat. A túra célja továbbá, hogy az anyaországban élők számára idegenforgalmi, turistacélpontok legyenek ezen határon túli települések - olvasható a közleményben.
A túra 150 résztvevője és a hozzájuk útközben - egy-egy napra - csatlakozó, várhatóan több ezer kerékpáros Gyimesbükk, Székelyudvarhely, Szászrégen, Kolozsvár, Pádis, Nagyszalonta, Szarvas, Kecskemét érintésével 850 kilométert tesz meg. A kerékpárosok augusztus 20-án érkeznek a Parlament elé.