Szeptemberben harmadik évadát kezdi saját játszóhelyén a Fészek Színház. Az Orczy úti kamarateremben (Jemol) működő kis-színház továbbra is önfenntartó, a jórészt fiatalok alkotta műkedvelő társulás és néhány jóakaró mecénás anyagi és társadalmi támogatása működteti az immár három csoportban – diák, ifjúsági és szenior – alkotó amatőr társulatot.
A színházat befogadó magáncég területén található gyárcsarnokban tavasszal egy munkabemutató erejéig már megmutatkozott iluska.wb című előadás próbái már elkezdődtek, s szeptember 17-én a fiatalos színházat kedvelő nézők már láthatják is a Nyulassy Attila által újragondolt Petőfi remekmű, a János vitéz XXI. századi adaptációját.
Mi játszódik le egy fiatalban, akit kiraktak otthonról? Min megy át az a lány, akit elhagy a szerelme és hirtelen egyedül lesz? Vannak barátok? Képes bárki lemondani magáról valaki másért? Meddig utálkozhat valaki? Meddig csukhatja be a szemét valaki? Van bármi az önzésen túl? A cél szentesíti az eszközt, de mi a cél? Ha elindulok egy lejtőn meg tudok állni? Észreveszem, hogy lejtőn vagyok? Képes vagyok elfogadni másokat? Felelősséget kell vállalnom a tetteimért? Egy buli, ahol minden felborul. Egy osztály, ahol mindenki tud mindent. Egy másik buli, ami katasztrófába torkollik. Beszélünk róla vagy hallgatunk a problémákról? WB.”
Az iluska.wb főleg a középiskolás korosztályhoz/ról szól – az előadásokat mindig egy feldolgozó, értelmező, akár vitába torkolló beszélgetés követi –, de várják korosztálytól függetlenül a független/alternatív/beavató/osztálytermi jelzőkkel szimpatizáló színházrajongókat is.
A másik őszi fészkes produkció, a TI [Terra Incognita] munkafolyamata már augusztusban elkezdődött. Zalamerenyén töltött együtt tíz napot az alkotógárda, ahol az értelmezés, műelemzés, karakterépítés mellett főleg a színesre sikeredett szereplőgárda egymásra találása volt a fő cél: hivatásos és amatőr, öreg és fiatal, férfi és nő ismerkedett egymással.
„A Terra Incognita valójában nem létezik. Közepesen erős szójátékkal: ismeretlen. Egy földrész. Részecske. Nomansland. Körülvéve az emberek lakta világgal. Az emberekkel. Velünk. Kérdés: akkor kik élnek ott? Nememberek? De. Valami olyasmik. Nevezzük őket azoknak! Mi és ők. Ezek és azok. Egy olyan ország a Terra Incognita, ahol szinte ugyanaz van, mint a mi világunkban. Modellország. Az emberiség kulturális evolúciójának tükörre vetített képe. Vagy valami hasonló. Emberek közössége. Csak egy kicsit más. Mikor játszódik a történet? Talán ma! Vagy régebben? Vagy csak lesz valamikor? Nem fontos. (Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott!)”
Az alkotók közösen kialkudott megfejtése: egy hamisítatlan (bár abszurdba hajló) mesére számíthatnak az érdeklődők. A TI [Terra Incognita] bemutatója október közepén várható, az előadás vendégszereplői – a társulat ifjú és kissé öregebb tagjai mellett – Andai Kati, Szabados Zsuzsa, Ambrus Asma és Stubnya Béla. Ismét saját színjátékszövegét rendezi színpadra Cziczó Attila, (megszokott) alkotótársai: a színpadkép megfestője Jendrics Anikó, a maszkok megálmodója Bencsik Erzsébet, a szcenika felelőse Horváth Máté, s a két zenecsináló, Serei Dániel és Koncsol Ján.