Mesterséges konfliktusokat kelt – ezzel az indokkal utasították el másodjára is a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület csütörtök esti tiltakozó körmenetét. Bár a szervezők eleinte dacolni akartak a hatóságokkal, késő délután úgy döntöttek, hogy a főtérről a Vártemplom udvarára helyezik a tüntetést.
Délelőtt még pozitívak voltak a szervezők
A RMOGYKE ügyvezetője, Ádám Valérián szerdán délelőtt még kijelentette, hogy vállalják a hatóságokkal vívott csatát, s úgyis a főtérre szervezik a tiltakozást, de délután keresztülhúzták számításait. Megkapták ugyanis a hivatalos levelet, amelyben elutasítják a főtérre tervezett akciót.
Nem akarnak törvénysértést elkövetni
„Az elutasítás fő indoka a mesterséges konfliktusok keltése, amely a közbiztonságot veszélyezteti. Ezzel a fő indokkal a biztonságunkért felelősek kifejezték, hogy vagy nem akarnak, vagy képtelenek megvédeni” – írja közleményében Ádám Valérián, akitől megtudtuk a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE) és a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) vezetősége határozott, nem kíván törvénysértést elkövetni azzal, hogy a betiltott rendezvényre összehívja a magyarságot. A kialakult helyzetben a Református Vártemplom udvarán tartják meg az összejövetelt csütörtökön 19 órától.
Ádám Valérián mégsem akar törvénysértést elkövetni
„Az egyházak, felekezetek helyi vezetői méltóságteljes, emlékezetes imaestét tartanak a népünk jogaiért és a korlátlan anyanyelvünkön való tanulás szabadságáért. Az összejövetelen megfogalmaznánk, hogy milyen további lépéseket van lehetőségünk megtenni a MOGYE-n a magyar tagozat önállóságáért.” Az eredeti elképzelés szerint a városházától a főtéren át, imádkozva, gyertyákkal, fáklyákkal járták volna körbe a főteret a tiltakozók.
Florea: „A város nem a gyűlöletre uszítás színtere”
A tiltakozás elutasítása kapcsán Marosvásárhely polgármestere Dorin Florea, kijelentette, nem kaptak engedélyt a felvonulók, úgy véli, az elégedetlenek panaszukkal forduljanak a prefektúrához, és ne az utcára vonuljanak ki, mert a polgármesteri hivatalnak semmi köze az Orvosi Egyetemhez. „Én támogatom az egyetemet, és érdekel, hogy az intézményben továbbra is elitképzés folyjon. Támogatom a román és magyar tagozatot is, de azt szeretném, hogy most a bölcsesség beszéljen. A város nem a gyűlöletre uszítás színtere” – fogalmazott Dorin Florea. Az elöljáró hangsúlyozta, hogy akik engedély nélkül is megszervezik a tiltakozó akciót, azok a törvénnyel szállnak szembe. „Láttuk már, Marosvásárhelyen, hogy mire képesek az elszabadult indulatok” – mutatott rá a polgármester, aki szerint felelősségre vonják a szervezőket, ha azok engedély nélkül is megszervezik a tiltakozást.
Forrás: Székelyhon.ro