Nyolcvannyolc határon túli magyar tette le az állampolgári esküt szombaton délelőtt Lakiteleken. Az ünnepséggel egy időben országzászlót és az emlékezés harangját is felavatták a Templomparkban.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte azt a több száz résztvevőt, akik az ünnepségen megjelentek. Az eskü szövegét Felföldi Zoltán polgármester olvasta fel. Az esküt tettek egyenként vehették át a honosítási okiratot a polgármestertől, valamint egy pirogravír emlékplakettet, melyen az országzászlón is látható angyalos címer és felirat olvasható: Hiszek Magyarország feltámadásban.
Lezsák Sándor az Országházat bemutató füzetet nyújtott át, Madari Andor alpolgármester egy-egy üveg ez alkalomra palackozott lakiteleki bort, Czinege Edit önkormányzati képviselő pedig egy csipetnyi lakiteleki földet adott át. Ezt követően Wetzel Tamás, az állampolgársági törvény végrehajtásáért felelős miniszteribiztos szólt Magyarország új állampolgáraihoz.
Az országzászlót az általános iskolás gyerekek hozták be, majd felhúzták a hat méteres árbócrúdra. A felvonás után az egyházak képviselői megáldották és megszentelték a zászlót, majd Lezsák Sándor és Felföldi Zoltán leplezte le az országzászló emlékművet. Az emlékezés harangjának megkondulása után félárbócra eresztették a zászlót. A harang minden délután fél ötkor egy percig fog szólni a trianoni békediktátum aláírásának emlékére. A gyász mellett azonban hirdeti a feltámadásba vetett reményt és a magyarok összetartozását is. Az ünnepség befejezése előtt Felföldi Zoltán mondott köszönetet mindenkinek, aki segítséget nyújtott az országzászló és emlékmű, valamint a harang felállításában.