2011. június 20-án (hétfőn) 17 órától a debreceni Benedek Elek Városi Könyvtárban (Piac utca 68.) Szarka Emma festő kiállítására kerül sor.
Dévaványán született, és szívében ma is ványainak érzi magát. Szeghalmon érettségizett, majd tanulmányait Pécsett folytatta, a Pedagógiai Főiskola biológia-testnevelés szakán szerzett diplomát.
A képzőművészet, a festés, a rajz mindig közel állt a szívéhez, de a munka, a család – három gyermek nevelése – nem igazán adott időt tehetségének kibontakoztatásához, de a vonzerő megmaradt.
1977-ben költözött Debrecenbe, ahol pedagógusi pályáját folytatta egészen nyugdíjazásáig. Elérkezettnek látta az időt arra, hogy régen dédelgetett álmát megvalósítsa, ismét elkezdett festeni. Elsősorban tájképeket fest: gyermekkori élményei, utazások, kirándulások során kapott maradandó élmények, tájak, a felhők mozgása, a naplementék varázsa ihletik meg.
Sok segítséget kapott Égerházi Imre festőművésztől. Eddig 37 alkalommal volt lehetősége bemutatni képeit, s mindig örül annak, hogy a művészetkedvelő közönség megtiszteli kiállításait. Az első maradandó élmény volt számára, hiszen Szabó László grafikusművész, a Gábor Galéria vezetője rendezte. Több zsűrizett alkotása van, és a mostani, a Dévaványaiak IV. Világtalálkozója alkalmából, a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjteményben kiállított képei bizonyítják: itthon, otthon van.
A tárlatot – melyre július 15-éig várják majd a látogatókat – Sass Bálintné könyvtárvezető nyitja meg, Mezősi Levente és Máriássi István közreműködésével.