Időpont: 2011. június 21. · 19:00 óra
Helyszín: Mátyás Pince, Péterfia u.61, Debrecen
Még most is rendíthetetlenül hisszük a létjogosultságát a filmvetítéseknek, így hát fogadjátok szeretettel tőlünk a magyar népmesekincs egyik legszebb alkotását: Jankovics Marcell: Fehérlófia című rajzfilmét.
„Az ősi múltba, a mítoszok és népmesék világába, a magyar és a világ több más népének mondái közé vezet el ez a gyönyörű történet. A fehér kanca megellik és erőtől duzzadó fia születik, akit féltő gondoskodással nevelget. Mesét mond neki egy királyi párról, annak fiáról és szörnyű sorsot megélt asszonyaikról, a Rézhajúról, az Ezüsthajúról és az Aranyhajúról. A három nő ugyanis csillapíthatatlan kíváncsisága miatt kiváltja három alvilági sárkány haragját, akik dühükben megölik a férfiakat és földig rombolják várakat, a királykisasszonyokat pedig a föld alatti birodalmukba hurcolják.
Fehérlófia a történetet hallva megfogadja, hogy felkerekedik és ezernyi veszélyen és olyan ellenségeken, mint a Kőmorzsoló, a Vasgyúró vagy a Hétszűnyű Kapanyányimonyók is áttörve megkeresi és megmenti a három leányzót…”