Az Év Természetfotósa 2010 Országos Fotópályázat Kiállítása június 27-től tekinthető meg a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u.1.). Az alkotások július 28-ig tekinthetők meg hétköznapokon 10-17 óráig.
A Magyar Természetfotósok Szövetsége – NaturArt, 2010-ben immár tizennyolcadik alkalommal (ezúttal a névadó támogatóval, a Dunamenti Erőmű Zrt.-vel közösen) hirdette meg Magyarország legnagyobb természetfotó pályázatát, amellyel Magyarország, a Pannon Ökorégió és Földünk természeti értékeinek, csodálatos tájainak, egyedülálló élővilágának és a természet ritka pillanatainak bemutatásával a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztést, a társadalom szemléletformálását és esztétikai értékítéletének fejlesztését szeretné elérni. A pályázati kiírásban követelményként szerepelt, hogy az egyes állat- és növényfajokról készült felvételek vadon élő példányokat ábrázoljanak természetes környezetükben, azaz a beküldött felvételek természetes körülmények között készüljenek, hiteles mondanivalót tükrözzenek, és etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak!
A Debrecenben most látható közel félszáz alkotás az alábbi kategóriákból került ki. Kezünkben a Föld; A madarak viselkedése; Az emlősök viselkedése; Az állatok viselkedése; Az állatok szemtől szemben; Növények és gombák; Kompozíció, forma és kísérletezés; Tájak; Élet a vízfelszín alatt; Napnyugtától napkeltéig; A természet féktelen energiái, zabolátlan erők.
Hazánk legrangosabb szakmai elismerését, "Az Év Természetfotósa 2010" kitüntető címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó, MÁTÉ BENCE nyerte el. "Az Év Természetfotója 2010" díjat a zsűri által legjobbnak ítélt kategória győztes felvétele kapta, ez MÁTÉ BENCE – ÁRNYJÁTÉK c. alkotása.