Perczel András kémikus, az MTA levelező tagja kapta a 2011. évi Bolyai-díjat. A magyar tudomány legnagyobb értékű, százezer eurós pénzdíjjal járó elismerését Schmitt Pál államfő adta át a kutatónak a Nemzeti Színházban. Az akadémikust néhány hete egy másik megtiszteltetés is érte. Az MTA 181. Közgyűlésén ő tarthatott tudományos előadást az első napi, nyilvános ünnepi ülésen.
„Minden tudás az embert kell szolgálja" - idézte a díj névadóját, Bolyai János matematikust Schmitt Pál köztársasági elnök az elismerés átadásakor. Az államfő hangsúlyozta, hogy a tudomány mindennél jobban kötődik az emberhez, az inspiráció, a szakmai és a társadalmi közeg meghatározó a kutató munkájában.
Szabó Gábor akadémikus, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke Perczel András pályáját és eredményeit ismertetve kiemelte a professzor által az ELTE Kémiai Intézetében létrehozott NMR-laboratóriumot, amely a jelenkori tudomány elvárásának megfelelően valódi interdiszciplináris műhellyé vált.
Az akadémikus egyik legutóbbi, nemzetközi figyelmet kapott eredménye az a tudományos cikk, amelyben az MTA-ELTE Fehérjemodellező Kutatócsoport vezetője a fehérjék feltekeredését meghatározó kölcsönhatásokat vizsgáló kutatásról számolt be négy külföldi kutatóval közösen az Amerikai Kémiai Társaság lapjában, a Journal of the American Chemical Society-ben (JACS).
A kémikusok szerint főként a vasat tartalmazó fehérjéket felépítő molekulákban mutatható ki olyan mágneses magrezonancia jelenség, amelynek vizsgálatával még jobban megismerhető lesz a fehérjék térszerkezete, a stabilizáló erők mibenléte. A további kutatások szempontjából nevezte fontosnak és friss gondolatokat ébresztőnek a Perczel András közreműködésével született cikket a Nature-ben megjelent kommentárjában két világhírű olasz kutató, Ivano Bertini és Claudio Luchinat is.