Időpont: 2011. május 2. 19:00 óra
Helyszín: Ráday Képesház, Ráday u. 25., Budapest, Hungary
A nagy városrombolások után (Pompei, Hirosima, Drezda) úgy tűnik, a XXI. századi város inkább önmagát fosztja és rabolja ki. A gazdag városok 50-60 évenként újraépülnek, New Yorkról kevesebb építészeti emlékünk van, mint az ókori Rómáról. A szegény városoknak ezzel szemben egyre reménytelenebbül csak emlékeik vannak (Varsó) és folyamatos a trauma: Pekingben meg lehet születni és meg lehet halni úgy, hogy valaki nem látta az eget.
Vannak városok, melyeknek umbilciusa gyanúsan egy valamikori koncentrációs tábor.
Budapest inkább egy harmadik kategóriába tartozik: a jól élhető turista-városok közé. Turista szemmel Budapest az egyik legeurópaibb város. Persze a Halászbástyáról nem látszik a kőbányai kispeking, vagy a többi külvárosi panelpolisz, ahol mintha más lenne az idő. De hogyan élnek az emberek Budapesten? Hiszen Budapestet divat „lebalkánozni” éppen a budapestiek körében. Élhető-e ez a város a bentlakók szemével?
És mi történik eközben a falvakban, ahol egyre disszonánsabb a fölvert csend, ahol egyre megoldhatatlanabb a politikai és a gazdasági helyzet. Tanyák, udvarok, udvarházak, falvak
pusztulásáról, faluháborúkról ritkán emlékezik meg a történelem. Talán most erre is sort keríthetünk.
A 9. Europoetica fesztivál meghívottja az Újnautilus irodalmi és kulturális portál.
Beszélgetnek: Bánki Éva, Prágai Tamás, Borbáth Péter, Borbély András
A beszélgetést vers- és próza-felolvasás követi „Budapest” témakörben. A beszélgetőkön kívül felolvasnak: Szöllősi Mátyás, Kondor Péter, Lang Ádám.