Turulszobrok a Kárpát-medencében címmel immár harmadik alkalommal nyílik kiállítás Katona Bernadette fotógyűjteményéből április 5-én (kedden) 17 órától a DMK Józsai Közösségi Házában (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.). A kiállítást megnyitja: Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere. Közreműködnek: Dánielfy Zsolt színművész, Erdei Viktória és a Főnix Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Csűrdöngölő csoportja. A kiállítás április 25-ig tekinthető meg munkanapokon 10-19 óráig, szombatonként 9-13 óráig.
A Józsai Közösségi Ház immáron harmadik alkalommal ad otthont a „Turulszobrok a Kárpát-medencében” című, Katona Bernadette fényképeiből készült országjáró fotókiállításnak.
A turulszobros gyűjtőmunka hobbiként indult 2005-ben, amikor a budapesti XII. kerületi turulszobor körül kitört a méltatlan médiahisztéria. Ekkor figyeltek fel arra Katona Bernadette és barátai, hogy a Kárpát-medencében nagyon sok turulszobor található, főleg első világháborús emlékműveken. Az 1917. évi VIII. törvény ugyanis úgy rendelkezett, hogy minden város, község és falu erejéhez mérten emlékezzék meg az első világháborúban elhunyt hősökről.
A 2005-2009 közötti években mintegy 300 turulszobor gyűlt össze digitális fényképalbumban. Ezekből a fotográfiákból áll azaz országjáró kiállítás, amelyet a XII. kerületi polgármesteri hivatal és a XII. kerületi művelődési központ 2009 februárjának elején indított útjára. Azóta is ők a kiállítás fő támogatói – ők nyomtattatják és kasíroztatják szállítható és kiállítható formába öntve a digitális fotóanyagot.
Ez alkalommal 112 turulmadár szobrát láthatja a józsai közönség. Az elszakított területeken levő szobrok közül idén a kárpátaljai turulok dominálnak. Ezzel a 112 szoborral együtt - a jelenleg a Kárpát-medencében ismert több mint 700 turulszobros helyszín közül - már 400 felett van a gyűjtemény eddigi három részében szereplő turulmadarak száma.
A számokat ismerve két kiállítás még biztosan lesz hasonló időpontban.
A Józsai Közösségi Ház mellett az országjáró eddigi állomásai voltak és lesznek – a teljesség igénye nélkül - Szarvas, Karcag, Borsodszentgyörgy, Zalaegerszeg, Tapolca, Telki, Sopron, Pusztaszer, Iregszemcse, Baja, Mezőtúr, Pomáz.
Amikor a gyűjtőmunka értelméről, céljáról kérdezzük, Bernadette mindig kedvenc történelem-tanárnőjét idézi: „Ha mi magunk nem őrizzük meg hőseinket, emlékeinket, történelmünket, jelképeinket, más nem fogja helyettünk megtenni.”- kiegészítve egy, gróf Széchenyi István „Hitel”-ében talált hasonló intelemmel: „csak honbeliektül várhatni hü járulást olly tárgyakhoz, mellyek minden haszna erkölcsi ’s nem pénz.”
További részleteket és a gyűjtemény három részéből fotógalériát a www.turulszobor.hu honlapon találhatnak.