A Ceglédi Fotóklub bemutatkozó kiállítására Debrecenben 2011. március 17 és április 9. között kerül sor a DMK Mű-Terem Galériában (4024 Debrecen, Batthyány u. 24.).
A Ceglédi Fotóklub 58 évvel ezelőtt, 1953-ban alakult meg fotószakkör néven. Alapítója az a Tóth István, aki munkásságáért 1980-ban elnyerte a megtisztelő ”Az Évszázad Kiváló Fotóművésze (New York, 1980)” címet. Haller Frigyes szakmai intelmeit, jó tanácsait megszívlelve elsajátította a fényképezés csínját-bínját. Később úgy gondolta, hogy segít azoknak az alkotó kedvű fiataloknak, akik szeretnek fotografálni. Akkoriban fotószakkört lehetett szervezni, s ez meg is történt. Hamarosan megalakult a Magyar Fotóművészek Szövetsége, ahonnan újabb szakmai segítséget kaptak, majd a jobbak, javaslatukra fotóklubbá alakulhattak. A ceglédiek megfeleltek a magasabb mércének. A Ceglédi Fotóklubban nagyon élénk és magas színvonalú munka folyt: Tóth István minden évben indított egy-egy tanfolyamot kezdőknek és haladóknak. A tagoknak negyedévenként öt új képet kellett leadniuk, ebből kiállítások születtek, amelyeket pályázatokra küldtek. A Klub a legkiemelkedőbb sikerét 1966-ban érte el: egy svájci versenyen indult 180 fotóklub versenyében első helyezést ért el, és elnyerte a kupát. Ekkorra felnőtt egy lelkes és tehetséges csapat, közülük itt a debreceni kiállításon is láthatók Tóth István, Apáti-Tóth Sándor és Dr. Tanhoffer Imre fotóművészek alkotásai. Ebben az időben a ceglédi és a budapesti fotóklub (többen közülük igen híres fotósokká váltak: pl. Angelo Pál, Németh József (aktfotós), Inkey Tibor standfotós, Markovics Ferenc, Lőrincz József (filmproducer) között nagy rivalizálás folyt.
A debreceni kiállításon a ceglédi Kossuth Művelődési Központban töretlenül működő klub tagjai, vagyis a maiak közül 17 fotós mutatkozik be. Apáti-Tóth Áron, Apáti-Tóth Sándor,
Barna Karolin, Borbás Renáta, Gál E. Jutka, Garamszegi Krisztina, Irházy "Birdie" Róbert,
Dr. Jójárt György, Józsa András, Kisfaludi István, Kürtösi Edina, Ócsai Mihály, Papp Elek, EFIAP, Sallai László, Szabó Sándor, Dr. ThanhoffeR Imre, Tóth István, EFIAP, "Az Évszázad Kiváló Fotóművésze (New York, 1980)". A tagok közül többen MAFOSZ-tagok, sőt nemzetközi fotószövetségek tagjaiként is ismertek. Gyakran indulnak különféle pályázatokon. A debreceni kiállításon döntően az utóbbi két év termésének legjavát mutatják be a két város önkormányzatának most induló kulturális együttműködésének köszönhetően. Műveik között gesztusként, debreceni művészek portréfotói is láthatók. Nincs tematikai megkötés, az alkotások a neves klubtagok egyéni ízlésének, hajlamainak, fotográfusi teljesítményének legjavából adnak áttekintést.