"Magyarország gyümölcsöző tudományos kapcsolatokat kíván kiépíteni a tudomány és technológia terén előretörő szuperhatalmakkal, köztük kiemelten is Brazíliával" – hangsúlyozta Pálinkás József azon a találkozón, amelyen Sergio Moreira Limának, Brazília budapesti nagykövetének felkérésére a World Science Forum tudománydiplomáciában betöltött szerepéről beszélt a jelenlévőknek.

A Diplomacy & Trade Club február 28-i rendezvényén Pálinkás József kiemelte, a tudományok terén feltörekvő államok megkülönböztetett figyelmet érdemelnek a World Science Forum jövőjében. Az MTA elnöke emlékeztetett rá: a dél-amerikai állam társrendezőként hozzájárult a 2011-es Világfórum sikeréhez, és a 2013-ban megrendezendő Tudomány Világfórumának - az eddigi hagyományoktól eltérően - a brazil főváros ad majd otthont. Az Akadémia elnökének kezdeményezésére a WSF - megtartva magyar és budapesti kötődését - minden második alkalommal, vagyis minden negyedik évben más-más világvárosban, más-más partnerekkel kerül megrendezésre. "Azzal, hogy csak négyévente lesz Budapest a fő rendező, és minden második Fórumot egy társrendező ország szervez, valódi világfórummá avatjuk az eseményt" – mutatott rá a WSF megújulásának jelentőségére az MTA elnöke.

A Brazil Tudományos Akadémia a rangos tudománydiplomáciai esemény előkészítéséért felelős Irányító Testületben is hangsúlyos szerepet vállalt. "A dél-amerikai ország a kutatók és döntéshozók közötti párbeszédnek globális színteret biztosító fórum első nemzetközi állomása lesz: ez az együttműködés Magyarország és Brazília között a tudomány egyetemes értékeinek talaján jön létre” – fogalmazott a találkozón az Akadémia elnöke.

A brazil nagykövet előadásában elmondta, a tudományon alapuló multilaterális együttműködés fontos stratégiai eleme Brazília külkapcsolatainak. Az elmúlt évtized rendkívül dinamikus gazdasági növekedése megteremtette a lehetőségét, hogy Brazília a szociális különbségek csökkentése mellett az oktatás és tudomány terén is gyors ütemben zárkózzon fel a világ vezető hatalmaihoz. A nagykövet hangsúlyozta, hogy a dél-amerikai kontinens GDP-jének kétharmadát előállító ország a Magyar Tudományos Akadémiával kialakított szoros együttműködésen túl a fellendülőben lévő brazil-magyar kormányzati és kereskedelmi kapcsolatokat is erősíteni kívánja.

A 2011 novemberében ötödik alkalommal megrendezett World Science Forum „A tudomány változó világtérképe" vezérgondolatát követte. A több mint száz országból érkező kiváló kutatók és magas rangú döntéshozók az egész emberiséget érintő, új kutatási irányok, új tudományágak és tudományos nagyhatalmak létrejöttében megnyilvánuló globális kihívásokra kerestek hiteles válaszokat. A Brazil Tudományos Akadémia elnöke, Jacob Palis által vezetett tematikus szekció a túlnépesedéssel küzdő emberiség növekvő élelmiszerigénye és a biodiverzitás megtartása közötti kényes egyensúlyra irányította rá a résztvevők figyelmét.