Gábor Dénes Társaság a Tudományos Együttműködésért alakuló ülést tartott február 16-án Berlinben, amelyen az Akadémia képviseletében az MTA alelnöke Szász Domokos vett részt. A Nobel-díjas kutató nevét viselő német-magyar egyesület célja, hogy a jövőben szorosabbra fűzze a két ország tudományos és társadalmi kapcsolatait valamint elősegítse a Németországban élő magyar származású professzorok, kutatók együttműködését.

"Tavaly júniusban rendeztek Berlinben egy konferenciát a kint élő magyar kutatók számára, akik szerették volna tovább erősíteni a német-magyar tudományos kapcsolatokat. A konferencián felvetett kezdeményezés eredményeképpen jött létre a Gábor Dénes nevét viselő egyesület, amely a jövőben a két nemzet közötti hatékonyabb tudományos információcsere egyik alappillére lehet. Németországnak kiváló tudósai, egyetemei és kutatóintézet-hálózata, valamint megfelelő nemzetközi kapcsolatrendszere van, érdemes odafigyelni rá és tanulni tőle" – mondta Szász Domokos, az MTA alelnöke, aki az Akadémiát képviselte a berlini tudóstársaság alakuló ülésén.

Az egyesület a magyar-német kutatói kapcsolatok kiépítéséhez szeretne fórumot biztosítani, illetve új típusú együttműködési formák kialakításával a tudomány mellett a civil társadalom és a politika közötti köteléket is erősíteni kívánja. A Dennis Gabor Gesellschaft zur Förderung Wissenschaftlicher Zusammenarbeit célja, hogy a két ország közötti tudományos kapcsolat fejlesztéséhez konferenciák szervezésével, ösztöndíjak finanszírozásával, a tudomány és a kutatás, valamint az oktatás támogatásával is hozzájáruljon. Az egyesület másik jelentős törekvése a német-magyar kapcsolatok erősítése mellett a Németországban élő magyar származású professzorok és kutatók egymással való kapcsolatainak és együttműködésének a támogatása.

A szervezet elnökének Ungvári Lászlót, a Berlin melletti Wildauban működő műszaki főiskola rektorát választották, míg az elnökség két másik tagja Krausz Ferenc, az MTA külső tagja, a Max Planck Társaság Kvantumoptikai Intézetének igazgatója, illetve Jörg Weidenhammer, az Asklepios Medical School hamburgi igazgatója lett. Az egyesület a berlini magyar nagykövetség közreműködésével jött létre, ünnepélyes alakuló ülésén Czukor József nagykövet mellett részt vett Pröhle Gergely, a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is, aki felolvasta Martonyi János külügyminiszter köszöntő levelét. A csütörtöki fórum egyik ünnepi beszédét Szász Domokos tartotta, aki egy tudományág – a matematika – példáján keresztül mutatta be a két ország közötti együttműködés történetét: "A német és a magyar matematikai iskola hagyományosan a világ élvonalába tartozik. A nemzeteink közötti tudományos szövetség évszázados múltra tekint vissza, hiszen Bolyai Farkas, Bolyai János édesapja is a göttingeni egyetem diákja volt. Sok neves magyar matematikus tanult és dolgozott még Németországban, például Kármán Tódor, Neumann János, Wigner Jenő, König Gyula és König Dénes, Riesz Frigyes, valamint Fejér Lipót, Haar Alfréd, Pólya György, és az egyesület névadójának választott Gábor Dénes is itt szerezte diplomáját."

Pálinkás József, az MTA elnöke üdvözölte a tudományos társaság megalakulását, és szakmai támogatásáról biztosította a német egyesületet. Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottságának elnöke a kezdeményezést követendő példának tartja.

A Gábor Dénes Társaság első munkamegbeszélésén az MTA alelnöke beszámolt a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának megújulásáról, az OTKA és a tanszéki kutatócsoporti pályázatok keretének emeléséről, továbbá a Lendület program újdonságairól. Ungvári László, a szervezet elnöke szerint az első lépések egyike, hogy kialakítsák az egyesület napi működésének a feltételeit. A Gábor Dénes Társaság jövőbeni együttműködéseinek kidolgozásához kiváló mintaként szolgálhat a Jörg Weidenhammer vezette klinika és a Semmelweis Egyetem közös programja. A budapesti egyetem Európában egyedülálló módon, székhelyén kívül is tart képzést: hallgatóinak lehetősége nyílik, hogy tanulmányaikat Hamburgban fejezzék be, azaz az Európai Unió egyik országában működő egyetem egy másik tagállamban ad ki diplomát, ami valódi német-magyar oktatáspolitikai innováció.