A tehetséges fiatal tudósok munkáját segíti a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, amelyet idén tizenötödik alkalommal hirdetett meg az Akadémia. A tudományos munka megírását, vagy azzal egyenértékű kutatási témában létrehozott alkotás elkészítését, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülést támogatni hivatott ösztöndíjra bármely tudományterület 45 év alatti kutatói nyújthatják be pályázatukat.


A kutatói életpálya iránt elkötelezett fiatalok munkáját a PhD-fokozat megszerzése és az önálló kutatói állás elnyerése közötti időszakban a Bolyai-ösztöndíj segíti kiegészítő támogatásként. A legtehetségesebbek szakmai előrehaladását – saját kutatócsoport létrehozásával és nemzetközileg is versenyképes kutatások folytatásának támogatásával – pedig a Lendület program teszi lehetővé, amely Pálinkás József, az MTA elnökének kezdeményezésére indult, és az egyéni kiválóságokon keresztül történő kutatásfinanszírozási rendszer példaértékű modellje.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj határozott időre - egy, két, illetve három évre - szól. A pályázatra azok a felsőfokú végzettségű, 45. életévüket március 20-ig még be nem töltő magyar állampolgárok pályázhatnak, akiknek PhD-, illetve azzal egyenértékű tudományos fokozatuk van. A jelentkezőknek olyan magyarországi tudományos intézményben (felsőoktatási intézményben, akadémiai kutatóintézetben, egyéb tudományos kutatóhelyen) kell elvégezniük a kutatásaikat, amelytől a fogadókészségüket jelző nyilatkozatot kaptak. Pályázhat nem magyar állampolgár is, ha kutatási témája Magyarországgal vagy a magyarsággal kapcsolatos. Kivételes esetben a pályázat angol nyelven is benyújtható.

Az ösztöndíjat tavaly elnyerő kutatók között a legnagyobb számban a társadalomtudományi szakemberek képviseltették magukat: összesen 71-en. Az élettudományokkal foglalkozók száma 64, a matematikusoké és természettudósoké pedig 56 volt. A 2011-ben sikeresen pályázók közül a legtöbben, 116-an felsőoktatási intézményekben, 58-an az MTA kutatóintézet-hálózatában, 17-en pedig egyéb tudományos műhelyekben dolgoznak.

Az ösztöndíjra nem jelentkezhet az, aki már rendelkezik az MTA doktora címmel vagy a tudomány doktora fokozattal, miként az sem, aki az ösztöndíj folyósításának kezdetekor bármely más, állami költségvetés által finanszírozott ösztöndíjban (pl. Magyary Zoltán-ösztöndíj, MTA Lendület program vezetője) részesül. Az OTKA posztdoktori ösztöndíjasok előtt ugyanakkor nyitva áll a pályázás lehetősége. Az, aki korábban már részesült Bolyai-ösztöndíjban, abban az esetben nyújthat be pályázatot, ha a záró kutatási jelentésének minősítése "kiemelkedő" vagy "jó" volt. Nem pályázhat azonban az, aki már egynél többször kapta meg a Bolyai-ösztöndíjat, és a támogatás igénybevételének együttes időtartama meghaladta a három évet, továbbá az, aki korábban az ösztöndíjról a szerződés lejárta előtt lemondott.