Elég szerencsétlenül, de pont a karácsonyi ünnepek előtt egy nappal került a magyar mozikba Beckurék következő katasztrófafilmje, így sajnos kicsit megkésve, de végül csak elérkezett a számonkérés ideje ennél a filmnél is.
A katasztrófa filmet itt persze nem kell szó szerint venni, de akik látták az első két részt (és bizony aki nem látta, az szaladjon a legközelebbi DVD-kölcsönzőbe), azok tudják, hogy a sorozat humora a szinte lehetetlenségig egymásra épülő bajokon alapszik, amik hatása csak a film vége felé bontakozik ki igazán. A harmadik rész azonban már tényleges szerencsétlenségekkel küszködik; elvesztette az újdonság varázsát.
A történet egy vígjátéknál nem kulcsfontosságú, de azért egy alapszituációt érdemes felvázolni. Jelen esetben Greg és Pam gyermekei hamarosan 5 évesek lesznek, és ennek hírére felkerekednek a nagyszülők is, hogy együtt töltsék a nagy ünnepséget. Ahogy az (el)várható, Jack feltérképezi a helyzetet, és veje ellen fordul ismét, nem bírván türtőztetni az ereiben folyó kémvért.
És tehát itt meg is álltunk, az ünnepségre csak a legvégső percekben kerül sor, de hát az időt valahogy be kell tölteni, így itt jött el a poén ideje. A hatás viszont megint nem a régi. Ahogy az lenni szokott, a minőség az újabb és újabb folytatásoknál fokozatosan romlik, itt viszont az a fő probléma, hogy egy élvezhetetlen semmit kapnánk, ha nem lennének benne a viccesnek szánt jelenetek. Azért fogalmazok így, mert a hányós-fingós humor nem minden felnőttnek jön be, ez főleg a gyerekeket szórakoztatja. Ami viszont meglepő, hogy besorolás alatti jelzést kapott a film. Őszintén szólva, biztos vagyok benne, hogy a tévében már kap egy tizenkettes karikát is, ugyanis - bár nincs konkrét jelenet, de - nagyon gyakoriak a kifejezetten felnőtteknek való beszólások.
Ezzel pedig szépen el is vesztették az egyensúlyt, mert a két korosztály ízlése nem mindig egyezik meg. Természetesen nem azt állítom, hogy élvezhetetlen így a film, de feltételekhez kötött: egyrészről ezt ugye családoknak készítik, amikben vannak kicsik-nagyok egyaránt. Mindezzel az a gond csak, hogy túl kevés ez a teljes famíliának. Ha a gyerekek kedvében szeretnének járni, akkor nézzék meg az Aranyhajat, ha pedig felnőtt humorra vágynak, mindenképp az Üvegtigris 3 a megfelelő választás.
Ehhez már csak az jön, hogy hiába a nagy nevek, - mert azért Ben Stiller és Robert De Niro is már elég elismert színészek (persze az utóbbi azért nyilván sokkal magasabb fokon), - itt mégsem tudnak sokat felmutatni. A poénok megjelenítése nem kifejezetten az ő szerepük, a történeten nincs mit dobni, így maradt a mosolygás, vagy az esetleges öntelt vigyor és komolyság.
Sőt az eddigi énjüket is elvesztették a szereplők. Greg már egyáltalán nem szerencsétlen, csupán Jack háborgatja folyton, ami megint csak elég szerencsétlenül megy, mert már el van tiltva a volt CIA-s eszközeitől a nyugdíja óta, és idegen környezetben nem tudja feltalálni magát. Persze folytatásról van szó, így felbukkan pár új arc is, mint például Jessica Alba is Andi Garcia szerepében, ám ő csak pattog, mint a mérgezett egér, ami pedig inkább idegesítő, mint szexi. A Beckur-szülők pedig tényleg csak feleslegben érkeznek, hogy azzal is pár perccel nyújtsák az amúgy is túl hosszú műsoridőt.
Az Utódomra ütök tehát egy olyan film, amit a név miatt sokan megnéznek (nálunk így közel egy héttel a premier után is telt ház volt a teremben), de hamarosan rádöbbennek majd a nézők, hogy ők bizony át lettek verve. Nagyobb családoknak nem éri meg kifizetni a három-négyezer forintot, tud a mostani felhozatal messze jobbat is nyújtani.
(Forrás: www.cinestar.hu)