A Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrend parancsnoki fokozatát adományozta Hazai Györgynek, az MTA rendes tagjának Nicolas Sárközy francia államfő. A magyar-francia tudományos és kulturális kapcsolatok elmélyítése érdekében kifejtett tevékenységének elismeréseként kapott kitüntetést René Roudaut-tól, Franciaország budapesti nagykövetétől vehette át az akadémikus.

Hazai György az orientalisztika nemzetközi hírű tudósa, akinek fő kutatási területe a török népek és nyelvek története, különösen az oszmán-török nyelvi és történeti források feltárása, kiadása. Az elmúlt évtizedekben megújította az oszmán-török nyelvemlékek elemzési metódusát, bevezette a numerikus vizsgálati módszert és kialakította a nyelvtörténeti periodizáció kritériumrendszerét. Tovább erősítette a magyar turkológia Vámbery Ármin, Fekete Lajos, Németh Gyula által megalapozott nemzetközi tekintélyét.

Orientalisztikai kutatásai mellett Hazai professzor az Akadémiai Kiadó főigazgatójaként a nyolcvanas évek második felében sokat tett a francia kultúra magyarországi jelenlétének erősítéséért is. "Ennek leglátványosabb példája a világszerte ismert francia Larousse magyar kiadásának megszervezése, amelyet a nagykövet is méltatott"– idézte fel kiadóvezető tevékenységének egyik legjelentősebb eredményét Hazai György. Mint mondta, a nyugati enciklopédikus művek közül ez volt az első, amelyet az egykori vasfüggöny mögött is kiadtak.

A Francia Köztársaság Nemzeti Érdemrend parancsnoki fokozatának kivételes értékét jelzi, hogy René Roudaut a kitüntetés átadásakor hangsúlyozta: budapesti állomáshelyén eltöltött ideje már a vége felé jár, de most első esetben nyújthatja át ezt a magas elismerést.

Az ünnepi eseményen az MTA és a hazai turkológia számos képviselője mellett francia, török, német hivatalos személyek, a magyar és külföldi baráti kör tagjai vettek részt.