A Pálinkás József MTA-elnök által indított Lendület program egyik tavalyi nyertese, Kovács Mihály biológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biokémiai Tanszékének tudományos főmunkatársa vehette át Bécsben az Osztrák Tudományos Akadémia Ignaz L. Lieben-díját. A rangos kitüntetéssel a magyar kutató eddigi tudományos eredményeit ismerték el.

"Az eredetileg 1863-ben alapított, majd 2004-ben újra életre hívott díjat az egykori Osztrák-Magyar Monarchiát alkotó államok területén dolgozó, negyven év alatti tudósok kaphatják meg. A legrégebbi osztrák akadémiai elismerést előttem eddig két magyar, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének csoportvezetője, Nusser Zoltán akadémikus és Pál Csaba az MTA Szegedi Biológiai Központ tudományos főmunkatársa vehette át" – nyilatkozta az mta.hu-nak Kovács Mihály. Tájékoztatása szerint a január 18-án Bécsben kiosztott, 36 ezer dolláros (8,5 millió forint) díjjal Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Csehország, Szlovákia, Magyarország, illetve Ausztria egy-egy biológus, kémikus vagy fizikus kutatójának eddigi tudományos tevékenységét, publikációkkal is alátámasztott eredményeit méltányolták.

A Lendület program keretében az élő szervezetben a kémiai energiát mechanikai munkává alakító, az elmozdulást és irányított szerkezetátalakítást lehetővé tévő motorenzimeket vizsgáló Kovács Mihály kutatócsoportja a tavaly tavaszi indulás óta most érte el tervezett teljes létszámát. Az egy posztdoktorból, öt PhD-, illetve két MSc-hallgatóból, valamint egy asszisztensből álló csapat két tagja a Lendület programnak köszönhetően csatlakozott a kutatókhoz, akiknek fő céljuk a DNS-hibajavítás és a rákos folyamatok kialakulásának jobb megértése a motorenzimek jellemzőinek pontosabb megismerése révén. Kovács Mihály arról is beszámolt, hogy eddigi munkájuk eredményét immár több cikkben összegezték, így azok elfogadása után az idén már megjelent közleményük mellett további tudományos publikációik is napvilágot látnak.