Budapesten 2011-ben a Hagyományok Éve és a kettős Jubileum apropóján egész évben ünnepi programokkal, rendezvényekkel várja a látogatókat a Hagyományok Háza. A jubileumi év nyitányaként január 14-én új múzeum nyílik a Fő utca 6. szám alatt. A Népi Iparművészeti Múzeum, ahol a népi kézműves mesterségek képviselői mutatkoznak be. A Múzeum eddig szinte csak papíron létezett – adta ki nyilatkozatát a Hagyományok Háza.
A múzeumot január 14-én délután 15 órakor Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, Kálnoki-Gyöngyössy Márton (helyettes államtitkár, NEFMI) és Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató nyitja meg. Vezetője Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza osztályvezetője lesz, a múzeum eleinte négy, majd a turistaszezonban remélhetőleg napi nyolc órában várja a látogatókat.
Népi iparművészetünk elmúlt 50 éve; Alkotók – tárgyak – folyamatok – ez a címe a most nyíló Népi Iparművészeti Múzeum állandó kiállításának, amely jól szimbolizálja, mire is számíthat a látogató: az elmúlt fél évszázadban gyűjtött és keletkezett népi iparművészeti alkotások átfogó, reprezentatív kollekciójára.
A kiállítás célja elsődlegesen az, hogy a hazai és a nemzetközi nagyközönségnek megmutassuk azt a gazdag és színes tárgyi anyagot, amelyet múzeumunkban elődeink a 1960-as évektől napjainkig felhalmoztak.
A másodlagos cél, hogy a kiállítás, valamint a hozzá kapcsolódó kiadványok, foglakozások segédanyagként szolgáljanak az oktatás minden szintjén az általános iskolától az egyetemig, illeszkedve a tanulók tudásszintjéhez. A Népi Iparművészeti Múzeumban professzionális körülmények között tarthatók múzeumpedagógiai órák, ismeretterjesztő foglalkozások.
A múzeum létrehozói harmadsorban tisztelegni szeretnének azok előtt az alkotók előtt, akik munkájukkal életben tartották a XX. századi tárgyi népművészetet. Időszaki kiállítás lesz például a tervek szerint a Hevesi Szőttespályázatra érkezett alkotásokból válogatott tárlat, amely augusztusban látható Hevesen, majd ezután érkezik Budapestre, vagy a Körmendi Fazekaspályázat tárlata is.