Tekintélyes összeget, kétmilliárd forintot költhet az idén az MTA az akadémiai kutatási infrastruktúra fejlesztésére. A műszerek beszerzésére kiírt pályázat része annak a megújult, három pillérből álló rendszernek, amelynek másik két eleme a kiemelkedő és magyar kutatók, valamint kutatócsoportok számára teremt lehetőséget versenyképességük erősítésére.

Az egyetlen magyarországi főhivatású kutatóintézet-hálózat hatékony működésének, megújításának és a kiemelkedő kutatási eredmények elérésének feltétele a versenyképes kutatási infrastruktúra. Az elmúlt évtizedben a magyarországi kutatóintézetek közül egyedül az akadémiai kutatóhálózatban nem volt lehetőség jelentősebb fejlesztésre: az MTA tavaly például teljes kutatóhálózatában mindössze 450 millió forintot fordíthatott e célra, ebből 300 millió nagyobb műszerek beszerzésére, 150 millió forint pedig az intézetek számítástechnikai infrastruktúrájára jutott.

A Magyar Tudományos Akadémia idei, 7,7 milliárd forintos költségvetési többlettámogatásából tekintélyes összeg, 2 milliárd forint áll rendelkezésre a intézményhálózat műszerállományának korszerűsítésére, bővítésére. A 2012. január elején meghirdetett „Az akadémiai kutatási infrastruktúra fejlesztésére" irányuló pályázat célja, hogy javítsa az akadémiai kutatások infrastrukturális feltételeit, ösztönözze új témák elindítását, valamint biztosítsa a kutatóközpontok és kutatóintézetek hosszú távú eredményességét és együttműködését. A pályázatot két kategóriában lehet benyújtani: általános kutatóhelyi infrastruktúra-fejlesztésre - 300 M Ft-os keretösszeggel - és kiemelkedő tudományos tevékenység feltételeit biztosító kutatási infrastruktúra fejlesztésére - 1700 M Ft-os keretösszeggel. A pályázati anyagok leadási határideje 2012. február 15.

A pályázati felhívás itt tölthető le.