Debrecenben 2011. január 20-án 14 órakor nyitja meg kapuit azaz egy hónapig tartó rendezvénysorozat, ami a Japán maskarádé – a farsang jegyében címet kapta. A rendezvénysorozatnak a Malompark Bevásárlóközpont ad otthont.
Japán maskarádé - a farsang jegyében című egyhónapos nagyrendezvény keretében bemutatásra kerülő kiállítás
A kiállítást és rendezvénysorozatot megnyitja Ito Tecuo nagykövet úr megbízásából a Japán Császárság Magyarországra akkreditált nagykövetsége nevében Jaszuda Kunyihiko kulturális attasé úr, valamint Somogyi Béla úr, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának kulturális, szociális és oktatási ügyekért felelős alpolgármestere.
A megnyitón közreműködő művészek: Fehér Éva énekművész, Jámbor József színművész, Bander Hajnalka előadóművész, Hell Krisztina előadóművész, Hajdú Péter színművész, Kovács János (dob), Wesser Patrik (dob).
A japán színházi kultúra tárgyait bemutató kiállításon az alábbi tematikus gyűjtemények anyaga látható:
A hagyományos japán női viselet – tradicionális és modern kimonók.
A japán „bolond szavak” színháza – hagyományos kjógen jelmezek.
A japán színház két arca – nó színházi maszkok és komikus népszínházi álarcok
A japán színház tárgyi világa – szamurájpáncél, legyezők, tükrök, tálak, lakk-
edények, ivókészletek, hangszerek
Sódó tárlat - a japán ecsetírás remekei – Aojagi Siro tojamai művész nagyméretű ecsetírásművészeti alkotásai, valamint tanítványainak ecsetírástekercsei.
Japán táj, japán ember – tojama megyei fotóművészek díjnyertes alkotásai.
A kiállítás cateringjét a Wasabi Étterem és a Carpe Diem Teaház biztosítja. (szusi, maki, tigrisrák, tintahal, lazac, polip, több mint 40 féle japán tea, stb.)
A Japán maskarádé - a farsang jegyében című rendezvénysorozat programjainak és kiállításainak megrendezésében közreműködött a Debreceni Színjátszó Stúdió Egyesület és Japán Kulturális Szolgáltatóközpont. A kiállított tárgyak és alkotások a Tojama Megyei Kulturális és Művészeti Szövetség, a „Tojama – Hajdú-Bihar” Baráti Társaság, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ gondozásában állnak, illetve a Debreceni Színjátszó Stúdió, a Zalaegerszegi Griff Bábszínház, valamint magángyűjtők tulajdonát képezik.