A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök Pro Cultura Christiana-díjat adott át a kilencvenéves Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutatónak szombaton Budapesten. A kitüntetéssel a testület a tudós archaikus népi imádságokat felfedező-feldolgozó munkásságát ismerte el.
Erdélyi Zsuzsanna 1944-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen diplomázott magyar-olasz-filozófia szakon. 1943-ban külügyi ösztöndíjas volt Rómában, és eközben a Római Egyetemen és a Santa Cecilia Zeneakadémián folytatott tanulmányokat. 1945-ben bölcsészdoktorátust szerzett. Külföldi tanulmányúton vett részt többek között a Felvidéken, Lengyelországban, Olaszországban, Németországban.
A kitüntetett 1951-től a Népművészeti Intézet külső munkatársa volt. 1953-tól tíz éven keresztül a Lajtha László vezette népzenei kutatócsoport, ezután 1971-ig a Néprajzi Múzeum népzenei osztályának tudományos munkatársaként dolgozott. 1971-től 1986-ig a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutató Csoport tudományos munkatársaként, majd 1990-ig az MTA Filozófiai Intézetének munkatársaként tevékenykedett.
A tudóst többek között Magyar Örökség, Kossuth- és Prima-díjjal tüntetették ki.
Erdélyi Zsuzsanna gyűjtésében nagy számú imaszöveg szerepel. A néprajztudós vatikáni és egyéb levéltári kutatásai nyomán kirajzolódtak a középkori spiritualitás európai összefüggései, és bizonyíthatóvá vált az egyházi és a népi kultúra közötti szoros kapcsolat.