Mendelssohn-, Dvořák- és Brahms-művek csendülnek fel az idei első filharmóniai koncerten, melyen a kétszeres Kossuth-díjas gordonkaművész, Perényi Miklós lesz a vendégszólista.
A Miskolci Szimfonikus Zenekar fellépésével, Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével folytatódik a Filharmónia Kelet-Magyarország Nonprofit Kft. bérletes hangversenysorozata január 14-én, pénteken.
A 19.30-kor a Bartók Teremben kezdődő koncerten Mendelssohn Hebridák-nyitánya, Dvořák h-moll csellóversenye és Brahms I. (c-moll) szimfóniája csendül fel, Ménesi Gergely vezényletével.
Mendelssohn 1829-ben tett angliai–skóciai utazásának az úgynevezett Skót szimfónia alapötlete mellett egyéb zenei impulzus is köszönhető: e zordon romantikájú északi tájon fogant meg benne a Hebridák avagy Fingal barlangja című nyitány kompozíciós terve – ismerteti a műsorfüzet.
Ugyanott az esten másodikként elhangzó darabról azt olvashatjuk: Dvořák gordonkaversenye talán a legjobb és legnépszerűbb a maga műfajában: csodálatos lehetőségeket biztosít a felkészült szólistának és a nagyzenekarnak egyaránt.