Most már biztos, hogy idén is, várhatóan áprilisban megtartják a Magyar Filmszemlét - közölte pénteken a mustrát megrendező Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriuma. Az MTI úgy tudja, a bejelentés miatt több filmes szervezet is elvetette azt a tervet, hogy februárra alternatív filmszemlét, filmhétvégét szervezzen.
Honlapján az MMKA arról adott tájékoztatást, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) értesítése szerint a filmszemlét Réthelyi Miklós tárcavezető a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2010. évi miniszteri keretéből támogatja. Az MMKA azt ígéri, várhatóan február 15-ig részletes tájékoztatást tesznek közzé a szemlével kapcsolatban. Az NKA-támogatás mértéke 70 millió forint, a szemle társrendezésére nyílt pályázatot írnak ki.
A Magyar Filmművész Szövetség februárban maga is filmszemlét akar szervezni, erről Szomjas György, a szervezet főtitkára nyilatkozott az internetes portálnak. Pálfi György filmrendező pénteken elmondta: az MMKA kuratóriumának pénteki bejelentése miatt a Magyar Filmművészek Szövetsége és a (Pálfi Györgyöt is soraiban tudó) Madzag Filmegylet szervezkedése is elmarad egy februárra tervezett filmhétvégére. "Nekünk a lebegtetés esett rosszul, hogy talán lesz szemle, talán nem. Azt gondoltuk, van annyi film és alkotó, aki meg akarja mutatni és nézni egymás filmjeit. A mozgókép közalapítvány most először tett ígéretet arra, hogy biztosan lesz szemle és a társrendezésre nyílt pályázatot írnak ki, így a mi elképzelésünk okafogyottá vált" - szögezte le Pálfi György. A rendező szerint így is késésben vannak, hiszen egy minőségi áprilisi filmszemle megszervezését már most el kellene kezdeni.