A Ráció Kiadó szeretettel meghívja Önt Ujváry Gábor (szerk.) "Történeti átértékelés Hóman Bálint, a történész és a politikus" című kötete bemutatójára 2011. december 8-án 17 órára a Közép-európai Kulturális Intézetbe (1088 Budapest, Rákóczi ú. 15.). A kötetet bemutatja és szerkesztőjével beszélget, GERGELY András történész. A bemutatón a kötet mellékleteként megjelenő DVD-t, HANÁK Gábor Hóman Bálintról készített dokumentumfilmjét is levetítjük.

„Tudjuk jól, hogy a legtárgyilagosabb történetíró sem tud teljesen elszakadni a maga egyéni és kortudatától, mégis törekednie kell e hatások kiküszöbölésére, mert ha tudományát a napi politikai áramlatoktól független nemzeti és tudományos célok szolgálata helyett korszerű politikai irányzatok és törekvések igazolására használja fel, elveszti hitelét és megingatja a történelem megbízhatóságába vetett bizalmat.
Gyakran halljuk, hogy a történet a múlt politikája és a politika a jelen története. […] A múlt politikáját azonban éppoly kevéssé szabad a jelen szemszögéből vizsgálnunk és értékelnünk, aminthogy az államférfi sem folyamodhatik a történet folyamán gyakorta bevált, de ma már a körülmények változása miatt idejüket múlt politikai eszközök alkalmazásához.”
(Hóman Bálint, 1943)

„Tudom és hiszem, hogy lesz majd valaki, majd ha kétezer x-t írnak dátumnak, aki exhumálni fogja Hóman Bálint hamvait és méltó síremléket állít annak, aki Szekfűvel együtt minden időkre tudatossá tette a nemzet történeti önismeretét.”
(Thienemann Tivadar, 1983)

Hóman Bálintnak, a 20. század egyik legnevesebb magyar történészének és középkorkutatójának szakmai rehabilitációja már régóta tény, akadémiai tagságát – a még hatályos népbírósági határozat miatt – a mai napig nem állították vissza. A „történeti átértékelésére” vállalkozó tanulmánykötet szerzői az életmű avatott ismerői, akiknek írásai egyaránt foglalkoznak a történész, a közgyűjteményi szakember, a tudományszervező és a politikus Hóman Bálinttal, valamint szakmai és székesfehérvári kapcsolathálójával.