A Panoráma Világklub Hajdú-Bihar megyei Társklubja, a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány, a Debrecen Városi Televízió és a Debreceni Művelődési Központ közösen szervezi meg a Virág virágossága - kazettás mennyezetű templomok a Tiszaháton c. filmsorozat díszbemutatóját november 25-én (pénteken) 16.30-tól a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában (Kossuth u. 1.).

A 4 részes ismeretterjesztő filmsorozat Técsőtől Kocsordig mutatja be azt a sajátosan magyar örökséget, amely a reformáció utáni időktől őrzi az asztalos festőmesterek különleges örökségét. A szakrális terek díszítésének többletjelentését, üzenetét kutatja a sorozat Pap Gábor művészettörténész vezetésével.

A filmbemutatót követően Pap Gábor művészettörténész tart előadást az egyedülálló örökségről, illetve értékeli az alkotást.

„Ha van olyan fejezete a magyar művészettörténetnek, amely az egyetemes emberi művelődés szemszögéből vizsgálva minden kétséget kizáróan egyedülálló jelentőségű, akkor a festett kazettás mennyezetek emlékcsoportja bízvást ilyennek mondató” - így vall a több száz éves, református örökségről Pap Gábor. A művészettörténész majd négy évtizede kutatja a kazettákba zárt ősi tudás üzenetét. Így érkezett meg ahhoz az értelmezéshez, amelyet a nézők a négy részes dokumentumfilm sorozatból megismerhetnek. Pap Gábor a Tiszahát hat templomának (Técső, Csetfalva, Tákos, Csenger, Csengersima, Gyügye, Zsurk, Kocsord) örökségét mutatja be a filmben.