A képviselők elsőként az igazságügyi reform részét képező törvények elfogadásáról döntenek. A kormány javaslata alapján elválna egymástól a Kúria - mai nevén Legfelsőbb Bíróság - és a bírói igazgatási szerv vezetőjének a személye. A megszűnő Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) igazgatási jogkörei az Országos Bírósági Hivatal parlament által választott elnökéhez kerülhetnek, akinek tevékenységét az Országos Bírói Tanács felügyelné.

A bírósági rendszer négyszintű maradna, a bírák jogállása pedig úgy változna, hogy háromévenként egy évre - a hozzájárulásuk nélkül - másik szolgálati helyre lehetne kirendelni őket. Az ügyészségi törvény módosításával 2012. január 1-jén megszűnhetnek, illetve az egységes ügyészi szervezetbe integrálódhatnak a katonai ügyészségek.

Ma dönt a Ház a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez érkezett módosító javaslatokról, majd az előzetes napirend szerint a megyei önkormányzati intézmények államosításáról is.

A szavazások sorát várhatóan a jövő évi adótörvények elfogadásával zárja az Országgyűlés.

Általános vita lesz ma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) következő évi költségvetéséről: a médiahatóság 32, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 77 milliárd forintból gazdálkodhatna. Az ülésnap részletes vitákkal ér véget: a képviselők megtárgyalják a Nemzeti Eszközkezelőről szóló törvényjavaslathoz, az egészségügyi tárgyú jogszabály-változásokhoz, valamint a sporttörvényhez érkezett módosító indítványokat.
Mitől lesz kevesebb a finanszírozása a közmédiumoknak: Nem írják le mennyibe kerül: a Duna TV igazgatója, sleppje + a 48 fő, aki semmit nem csinált eddig sem, és továbbra sem fog. Tovább megyek: az MTV ugyanezzel a felállással. Az MTI és a Hírcentrum: ahol annyi a főnök, középvezető, hogy egy orosz teherszállító nem bírná egyszerre elvinni. A rádió - ahol, mint a két tévénél igazgató, slepp, 48 fő.

Ezek után az MTV Alap kap 77 milliárdot az adózók pénzéből, miközben utcára került majdnem ezer fő, és lassan több a főnök, mint a státuszban lévő dolgozó. Külső gyártásban vittek ki mindent - Szabó László az Alap kommunikációs igazgatója is megmondta, hogy a külső gyártás egyenlő a korrupcióval, akkor én most hozzá teszem, hogy az államilag legalizált pénzrablással.

A történet egy része, amelyen el lehet gondolkodni, amikor valaki azt sejtetné, vagy mondja, hogy ezek nem lopnak. Hát nem, csak államilag legalizáltan. Ezt ugye Isten is megbocsátja, mert ott a KDNP és Semjén tapsol, Haragh pedig szenvedve magyarázkodik! Karikatúrának túl silány, nekrológnak - túl eleven. Szánalmas, mert elhitetik velünk, hogy az intézkedésük mindenkinek jó.
Polgár Julianna, 
a Pólus Online budapesti tudósítója