Negyedik alkalommal szervezik meg szeptember 4-ikén a Dr. Urmánczy Nándor Emléknapra Maroshévízen. A személyiség nevét viselő egyesület által szervezett eseményen ünnepi szentmisével, előadásokkal, énekszóval emlékeznek meg a település egykori híres szülöttjére.
A vasárnapi ünneplés reggel tízkor kezdődik a vendégek fogadásával a helyi római katolikus templomnál. A megemlékező szentmise után felavatják az Urmánczy-szobrot, amit László Áron római katolikus plébános és Balla Árpád református tiszteletes fog megáldani. A szoboravatás után több ünnepi beszédet és szavalatot hallhatnak az egybegyűltek. A beszédek sorát dr. Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke kezdi, de felszólal még László Tamás, a Budapest XV. kerület polgármestere, Urmánczy Nándor unokája, dr. Gortvay István, valamint Czirják Károly, a Dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke is. A beszédek mellett Orbán Zsolt szavalatára is sor kerül.
A déli órákban a templomkertben megrendezett kulturális műsor keretében fellép a Háromhatár Egyesület kórusa és a Dr. Urmánczy Cserkészcsapat. Ezen kívül Nagy Bernadett és Ladó Tihamér szavalata is felcsendül. A műsort követően Urmánczy Nándor sírjánál csoportkép készítésre kerül sor, majd közösen meglátogatják a résztvevők az Urmánczy kastélyt.
Egy óra előtt a maroshévízi Kemény János Gimnáziumban állófogadást tartanak, majd díjazzák a Mentsd meg című környezetvédelmi rajzkiállítás nyerteseit, aztán pedig zenés műsor következik Bukva Zsuzsanna és Németi Pál népdalénekesek, valamint Bodor Lóránd hegedűs közreműködésével.
Az Urmánczy Nándor-díj átadása után szimpóziumra is sor kerül, ahol előadást tart Izsák Balázs, dr. Száva Tibor, Puskás Attila, Nagy Zsolt, Nagy Kemény Géza, Bodor Attila és Ladó Miklós. A szimpózium keretében olyan témák kerülnek terítékre mint Megmaradás Erdélyben, az Urmánczy hagyaték időszerűsége, örmény múlt és jövő Erdélyben, az Ereklyés Országzászló kutatás aktuális eredményei, Báró Kemény János és a marosvécsi várkastély, valamint szó lesz Urmánczy Nándor életútjáról és az Urmánczy Nándor Egyesület éves beszámolójáról is. Az előadások után a résztvevők az Urmánczy termál strandon zárják az ünneplést.
Forrás: Csata Beáta, szekelyhon.ro

Urmánczy Nándor sokgyermekes családba született Urmánczy János (1805–1876) és Novák Mária Magdolna (1836–1900) fiaként. Nyolc testvére volt, négy fiú és négy leány. Az Urmánczy család 1650 környékén emelkedett bárói rangra, jóllehet a címet szinte alig használták. Brassóban kezdett tanulni, majd Budapesten folytatta, ahol 1895-ben letette a jogi vizsgáit. Életének ezen szakaszában volt jegyző és főszolgabíró Küküllő és Maros-Torda vármegyékben. Ekkor jelent meg több verse, dala valamint sok szép helytörténeti monográfiája, amiért 1896-ban az Erdélyi Kárpát Egyesület a „Turistaság Bajnoka” címet adományozta neki.
Kezdeményezésére készültek el a Szabadság téren az Észak, Dél, Kelet és Nyugat szobrok, melyeket 1945 februárjában a betörő szovjet csapatok pusztítottak el, de továbbá nevéhez fűződik a Védők Ligája Szövetség alapítása, a Nemzeti Hiszekregy az ő indítványozására született, az Ereklyés Országzászló, a Honvédelmi Párt alapítása és még sok más. Ő alapította és építtette Maroshévizen az első Állami iskolát, továbbá az első maroshévízi újság (Topliczai Hiradó, 1895), 1902-ben testvérével újból megalakították Maroshévízen az amatőr színjátszó társulatot.
Összeállította: Frigyesy Ágnes