Tiszteletbeli doktori címet adományozott 2011. szeptember 5-én a Budapesti Műszaki Főiskola jogutódja, az Óbudai Egyetem Szenátusa Tőkés Lászlónak, a Partiumi Keresztény Egyetem elnökének, az Európai Parlament alelnökének. A „Doctor Honoris Causa” kitüntetést az egyetemi szenátus ünnepi kibővített tanévnyitó ülésén adta át az erdélyi politikusnak Dr. Rudas Imre, az intézmény rektora.
Fodor János rektorhelyettes, az egyetem doktori tanácsának elnöke laudációjában felvázolta a kitüntetett életútját, majd kifejtette, intézményük büszke arra, hogy ezt a címet adományozhatja Tőkés Lászlónak, elismerve a magyar nemzet, a tudomány, a művelődésügy, az emberiség fejlődése, a hazai és nemzetközi közélet, illetve a felsőoktatás fejlesztése területén kifejtett példaértékű tevékenységét.
A budapesti Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében tartott ünnepi eseményen elmondott székfoglaló előadásában Tőkés László kifejtette, hogy szerinte a munkán alapuló társadalmi élet fontos intézménye az Óbudai Egyetem és általában a felsőoktatási intézmények. „Ideje, hogy az evangélium szellemében helyreálljon a munka és a tudás becsülete" - hangoztatta Tőkés László.
A politikus kitért arra is, hogy a műszaki tudományok nem örvendenek nagy megbecsültségnek a kelet-közép-európai társadalmakban, főleg Erdélyben, ahol alig létezik magyar nyelvű műszaki oktatás.
A továbbiakban Tőkés László a diplomás magyar fiatalok kivándorlásáról és ehhez kapcsolódó kötelességeikről értekezett.
Párhuzamot vonva az egykori peregrinusok és mai követőik között, a politikus arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy előbbiek végül hazatértek és népüket szolgálták. Beszéde végén Tőkés László Isten áldását kérte az egyetemre és a magyar népre.
Forrás: Tőkés László EP-alelnök Sajtóirodája 
Továbbította: Frigyesy Ágnes