Szombaton Marosvásárhelyen tartották a Magyar Polgári Párt Országos Tanácsa (OT) rendkívüli ülését. Az MPP rendkívüli kongresszusának fő célja a jövő évi önkormányzati választásokra való felkészülés előkészítése volt.
Szász Jenő elnök beszédében kifejtette, hogy pártja a választásokon az RMDSZ ellenében úgynevezett nemzeti alternatívát kíván nyújtani, és ennek érdekében az MPP kész együttműködni az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, valamint a Székely Nemzeti Tanáccsal.
A Magyar Polgári Párt Országos Tanácsa több határozatot fogadott el. Ilyen az MPP Országos Önkormányzati Testületének és a Megyei Szervezetek Egyeztető Fórumának megalapításáról szóló döntés, valamint az erdélyi magyar nemzeti identitás megőrzése érdekében hozott határozat. Ez utóbbi kimondja: a párt a helyi és a megyei szervezeteken keresztül tájékoztató és népszerűsítő kampányt indít annak érdekében, hogy minden romániai magyar éljen a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségével, és az őszi népszámláláskor bátran vállalja magyar identitását.
Az MPP Országos Tanácsa egy politikai nyilatkozatot is elfogadott, amelyben a romániai magyar politikai rendszerváltás szükségességét fogalmazták meg. A nyilatkozat – amely felelőssé teszi az RMDSZ-t az erdélyi magyarság számbeli apadásáért és szociális helyzetének romlásáért is – kimondja: „az elhibázott két évtizedes baloldali politizálás helyett a testvérharcok megszüntetését, egy nemzeti alternatíva felállítását akarjuk".
Az Országos Tanács Kövér Lászlót, a magyar Országgyűlés elnökét választotta a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökévé. Kövér hangsúlyozta: nem az Országgyűlés elnökeként és a Fidesz választmányának elnökeként, hanem magánszemélyként, közéleti emberként, szabad európai polgárként és a magyar nemzet tagjaként vállalja a felkérést.
A kongresszuson jelen volt többek között Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke, illetve Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke és Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének vezetője.
MTI, Kossuth Rádió