A Magyar Történelmi Szalon tisztelettel meghívja a 2011. szeptember 26-án, hétfőn 18 órakor kezdődő „Szülőföldem” című Tamási Áron – emlékestre a Jókai Mór Művelődési Központba (2040 Budaörs, Szabadság út 26. Telefon: 06-23-441 541). Előadónk lesz: Dr. Medvigy Endre irodalomkutató.
Közreműködik: Szabó András színművész 
Támogató Budaörs Város Önkormányzata 
Helye: Jókai Mór Művelődési Központ 2040 Budaörs, Szabadság út 26. Telefon: 06-23-441 541
„Tamási Áron ez a nagyon nagy és művészi novellaíró kitűnő regényeket és igen egyéni hangú, szívhez szóló, jó drámákat is írt. Már halála pillanatában nemzeti klasszikus volt. Amihez hozzáért, az menten megszépült. Az ő szemén keresztül a valóság mesevilág, nála a sötétség is tündérfényekkel világít. De Tamási Áronnál a mese is a valóság súlyosságára és bánataira vall; az ő szemén keresztül az állatok és a fák is a világ nagy összefüggéseit példázzák; nála ugyan minden agyafúrt székelységgé válik, de az ő székelysége maga az ezerarcú emberiség.
Székely volt, és ez meghatározta látásmódját is, stílusát is. A székely hagyományok, a székelyföldi hegyek és erdők, a gyermekkorban lélekbe szívódott mesék, balladák és nem utolsósorban tréfák, játékok, szelíd ugratások ugyanúgy mindvégig befolyásolták képzet- és képzeletvilágát, mint nyitott szemű érdeklődése minden iránt és csukott szemű hajlandósága a misztikumokra. Tamási mindent látott, ami látható volt a körülvevő való világban, és mindenről a nehéz munkával dolgozó emberek vélekedése szerint válaszolt. De Tamási azt is látta, ami nem látható, amiről az ember azt sem tudhatja, van-e vagy nincs, ami kívül esik a való világon. Nem ítélheti meg helyesen Tamási Áron egyéniségét és életművét, aki nem veszi tudomásul, hogy egyszerre volt tényekhez ragaszkodó realista és lelke mélyéig vallásos ember.”
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.
MTSZ: 06-20-377 2292, 06-23-428 333, pm@energost.hu
Közreadta: Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI, MTVA - konyvtar@dunatv.hu;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; POLUS ONLINE - lillatti8@gmail.com)