A szlovákiai Rimaszombat református templomában kezdődött meg szombaton a Kárpát-medencei református oktatási intézmények tanéve.
Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a tanévnyitón azt mondta: ez az esemény a magyarság összetartozásának kifejezése is. Csak úgy tarthatjuk meg múltunkat és formálhatjuk jövőnket, ha szem előtt tartjuk a hármas fonatot, a közös célt, a közös akaratot és a közös gondolkodást – hangoztatta.
A jövő társadalmának olyan emberekre van szüksége, akiknek van szava, akik tudják az irányt, és tudatában vannak annak, hogy társaikkal együtt korszakos dolgokra képesek – mondta. Megjegyezte: néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna az, ami valóság, a határok átjárhatósága, a közös tanévkezdés. Az iskolák megőrzik nyelvünket, kultúránkat, magyarságunkat – hangsúlyozta.
Fazekas László, a Szlovákiai Reformátos Keresztényegyház püspöke igehirdetésében kijelentette: a református magyar iskolák feladata az, hogy segítsék az ifjakat testi-lelki fejlődésükben, szellemük és tehetségük kiművelésében – tette hozzá.
A tanévnyitón esküt tettek a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium első éves tanulói.
Forrás: MTI-fidesz.hu