2011. augusztus 25-én 19.00 órakor a Budapesti Román Kulturális Intézet és a Szépművészeti Múzeum a Városligeti tó partjára szervezte a romániai Zamfirescu Trió gitárkoncertjét. A rendezvény az egész nyarat átívelő koncert- és előadássorozat része, amely tartalmasan egészíti ki a májusban nyílt Art on Lake – Művészet a tavon c. nemzetközi kortárs művészeti kiállítást.
...A víztükörre „épített” kiállításon Romániát a Bukarestben született Daniel Knorr Bonhomme című alkotása képviseli. A tavon látható installációkat az Európai Unió 14 tagországának 26 művésze készítette. A szabadtéri kiállítás május 24-én nyílt és szeptember 4-ig tekinthető meg a Hősök tere, a Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok és a Hunyadi kastély közvetlen szomszédságában.
A klasszikus gitár kamarazenekar tagjai a Zamfirescu testvérek (Georgeta, Ionuţ és Stan) több éves egyéni koncertezés és több mint 100 hazai és nemzetközi díj és elismerés birtokában döntöttek úgy, hogy létrehozzák triójukat. 2001-ben a neves zenepedagógus, Liviu Georgescu vezetése alatt a „George Enescu” Zeneművészeti Gimnáziumban álltak össze, és egy sor koncert után már az ország egyik profi kamarazenei formációjaként jegyezték. A hivatásos pályához a végső lökést a bukaresti Atheneumban tartott teltházas koncertjük adta, amelyet hatalmas ovációval fogadott a közönség. Szintén fontos momentumnak tekinthető Bukarest egyik legrangosabb helyszínén, a Román Rádió Mihail Jora termében adott koncertjük, amivel ismételten bizonyították, hogy a Zamfirescu Trió jelenleg Románia egyik legjelentősebb gitár kamaraegyüttese. Számos sikeres koncert után részt vettek a 2003-as és 2004-es Sinaia-i Nemzetközi Gitárfesztiválon, valamint felléptek már Magyarország, Spanyolországban, Szerbiában (Nemzetközi Gitárfesztivál, Belgrád), Olaszországban, Görögországban és Malajziában is.
A Zamfirescu testvérek honlapja: http://www.zamfirescubrothers.com/
Közreadta: Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI, MTVA - konyvtar@dunatv.hu;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; POLUS ONLINE - lillatti8@gmail.com)