Újdonságként egy plusz – a fesztivál témájához lazán kapcsolódó – koncertet is kínál idén a pannonhalmi Arcus Temporum (Időívek) összművészeti fesztivál, amelynek „főszereplője" ezúttal Helmut Oehring kortárs német komponista és Ludwig van Beethoven lesz.
Szavak nélkül – ez a nyolcadik, augusztus 26. és 28. között zajló Arcus Temporum mottója. Mint azt Varga Mátyás fesztiváligazgató a rendezvénysorozat augusztus 17-i, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, igyekeznek olyasmit nyújtani, amit megszoktak a látogatók, de valami mást is, ami kihívást jelent, és amiből profitálhat is a közönség.
A hagyományokhoz híven idén is egy élvonalbeli kortárs és egy klasszikus zeneszerző munkássága adja a háromnapos sorozat gerincét. A szavak nélkül mottó magyarázata, hogy Helmut Oehring siket szülők gyermekeként jött világra épp 50 évvel ezelőtt Kelet-Berlinben, szüleivel 5 éves koráig jelnyelven érintkezett, csak ezután tanult meg beszélni. Hogy mellé miért társították Beethovent, azt szinte fölösleges indokolni – jegyezte meg Varga Mátyás, utalva arra, hogy a zeneszerző nagyon fiatalon szembesült hallása romlásával, majd a süketség okozta emberi és alkotói konfliktusokkal.
Veres Bálint, a fesztivál zenei tanácsadója hozzátette: Oehring neve azért is került szóba, mert az ő listájukon, és idei tanácsadójuk, Bent Sörensen dán zeneszerző listáján is szerepelt a német komponista. Mivel Kelet-Berlinből indult, a világ „kánonnak" nem része, de szerte Európában elismert. Műveit a kiváló berlini Ensemble Mosaik szólaltatja meg, az énekes szólista Natalija Pcsenyicsnyikova, illetve Christina Schönfeld jelnyelv szólista.
Mivel a fesztivál szoros együttműködésben dolgozik a Josef Lupták vezette pozsonyi kamarazenei sorozattal, a Konvergenciával, a szlovák muzsikusok ismét bekapcsolódnak a programba, Beethoven kamaraműveit játsszák.
Idén is lesz dzsesszest, és Grencsó István nemcsak saját szólóestjén lép fel, hanem az egyik Oehring darabban is közreműködik. Visszatérő muzsikus vendége az Arcus Temporumnak Csalog Gábor zongora- és Rozmán Lajos klarinétművész, utóbbi a programszerkesztésben is részt vett.
Újdonságként ezúttal egy plusz – a fesztivál témájához lazán kapcsolódó – koncert is várja a fesztivál közönségét: John Dunstaple műveit az ANS Kórus énekli.
Varga Mátyás elmondta, mivel a pannonhalmi apátság bazilikájának felújítása megkezdődött, a koncerteket a Boldogasszony-kápolnában és a bencés gimnázium tornatermében tartják, a táncszínházi előadásnak pedig a tavaly felavatott szabadtéri színpad ad helyet. Új helyszínen, a Biomassza fűtőműben mutatkozik be a kongói születésű, Franciaországban dolgozó Faustin Linyekula táncos-koerográfus Rakomány című friss munkájával.
Baglyas Erika is új színtérre, a Barokk-házra készíti Salsus című installációját, amely az augusztus 26-i délutáni megnyitó után éjjel-nappal látogatható.
Hudi László, a színházi programok szerkesztője bejelentette, jövőre a fesztivál egy párizsi, egy londoni, egy monsi, egy pilzeni és egy rigai alkotóközösséggel együtt egy nemzetközi program részese lesz, amelynek első előadását a pannonhalmi arborétumban mutatják be. (MTI)
Közreadta: Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI, MTVA - konyvtar@dunatv.hu;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; POLUS ONLINE - lillatti8@gmail.com)