Rovarimmunitás, energetika, földtan. Oktatás, kutatás, tudományszervezés. Íme néhány azon tudományterületek és tevékenységek közül, amelyeknek képviselőit a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából az MTA elnökének felterjesztésére. A díjakat Pálinkás József, az MTA elnöke adta át többek között Büki Gergely nyugalmazott egyetemi tanárnak, Andó István biológusnak, Fodor Pál történésznek, Haas János geológusnak, Kajcsos Zsolt fizikusnak és Neményi Mária szociálpszichológusnak.
- Megilletődtem, amikor a díjázásról értesültem. Megtisztelő, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szakmai munkásságomat méltónak találta e rangos elismerésre - nyilatkozta az mta.hu-nak Andó István, az MTA doktora. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója több mint három évtizedes példaértékű tudományos munkájáért, a rovarimmunitás kutatásában elért kimagasló eredményeiért, továbbá tehetséges fiatalokból álló, nemzetközi hírű kutatócsoport létrehozásáért Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.
- Tettem a dolgom a tudomány, valamint az ország iránt érzett felelősséggel, s nagy örömöt okoz, hogy ezt a munkát így is elismerik - mondta Büki Gergely, az MTA doktora. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyugalmazott tanára az energetika szakterületén az oktatásban, a szakmai szervezetekben és szakfolyóiratok szerkesztő bizottságában kifejtett több évtizedes példamutató és tudásmentő tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapta. Büki Gergely pályafutását felidézve kiemelte: mindig erőt adott neki, ha tudományos publikációkban azt látta, hogy az általa írt jegyzetekre és könyvekre hivatkoznak. A professzor a szerkesztője az Akadémia Megújuló energiákról szóló Stratégiai Kiadványának.
- Soha nem gondoltam ilyen elismerésre, de mi tagadás, jól esik, hogy nem csak én gondolom úgy: szeretettel végzett munkámnak van haszna - osztotta meg érzéseit az mta.hu-val Fodor Pál az MTA doktora, az MTA Történettudományi Intézet igazgatóhelyettese. A történész az Oszmán Birodalom és a 20. századi Törökország történetének egyik legtekintélyesebb szakértőjeként végzett, itthon és szakterülete kutatói körében nemzetközileg is széles körben ismert és elismert munkájáért a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.
- Meglepetésként ért ez a megtiszteltetés. Úgy vélem, a rangos díjjal több évtizedes szakmai tevékenységemet ismerte el az MTA elnöke - fogalmazott Haas János, az Akadémia doktora. Az MTA-Eötvös Loránd Tudományegyetem Geológiai Kutatócsoport vezetője a földtan területén végzett több évtizedes kiemelkedő tudományos kutatói, oktatói és tudományszervezői tevékenységéért, továbbá a Central European Geology több évtizedes főszerkesztői feladatainak ellátásáért, az MTA-Eötvös Loránd Tudományegyetem Geológiai Kutatócsoportjának közel két évtizedes eredményes vezetéséért, valamint a Föld Bolygó Nemzetközi Éve rendezvénysorozathoz kapcsolódó eredményes szervezőmunkájáért kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.
- Rendkívül fontosnak tartom a tudományban a nemzetközi kapcsolatok, együttműködések kiépítését és ápolását - hangsúlyozta az mta.hu kérdésére Kajcsos Zsolt az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, az MTA doktora. A fizikus, aki kérdésünkre elmondta, hogy saját szakterületének képviselőin túl a teljes magyar kutatói közösséget igyekszik munkájával szolgálni, a nemzetközi tudományos kapcsolatok erősítéséért, az Európai Unió tudományos szervezeteiben kifejtett kiemelkedően magas színvonalú tudományos és tudománydiplomáciai tevékenységéért vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét az MTA elnökétől.
Neményi Mária, az MTA doktora, az MTA Szociológiai Kutatóintézet tudományos tanácsadója a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át; az elismerésben az esélyegyenlőség különböző problematikáival kapcsolatos kutatásokért részesült. A kutató úgy fogalmazott, hogy a megtisztelő kitüntetés furcsa érzéseket is kelt benne, mert úgy látja, a döntéshozók nem támaszkodnak eléggé szakterületének kutatási eredményeire. Neményi Mária annak meggyőződésének adott hangot, hogy kutatóközössége számos hasznosítható eredménnyel zárult vizsgálatot végzett. Legutóbb a roma tanulók iskolai lemaradásának okait vizsgálták.
Rozgonyi Tamás, az MTA Szociológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a szervezet- és intézményszociológia területén végzett több mint négy évtizedes kimagasló munkájáért, az államreform, a közigazgatás, valamint a minisztériumok és háttérintézményeik strukturális kérdéseivel, működési mechanizmusaival kapcsolatos kutatásaiért, közösségszervező és iskolateremtő tevékenységéért érdemelte ki a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. A kandidátus úgy érzi, a díj több évtizedes kutatómunkájának és csaknem 40 éves felsőoktatási oktatói tevékenységének elismerése.
Az MTA Irodalomtudományi Intézet tudományos tanácsadója, Szabó G. Zoltán Kölcsey Ferenc műveinek kritikai kiadásában való közreműködéséért, továbbá az alapkutatásra épülő, korszerű, megbízható textológia területén nyújtott kimagasló teljesítményéért, a Hymnus költőjének életéről és munkásságáról írt összefoglaló művéért érdemelte ki a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Az Akadémia doktora elmondta: meglepte a kitüntetés, és reméli, hogy díja Kölcsey Ferencre is ráirányítja a figyelmet, mert véleménye szerint az emberek túlságosan keveset tudnak a 18. század egyik legműveltebb, legokosabb és morálisan is legtisztább gondolkodójáról, a nemzet himnuszának szerzőjéről.
- Örülök a kitüntetésnek, de az igazi jutalomnak azt a 42 évet tekintem, amit az Akadémián tölthettem el. A hely szelleme egyetemista korom óta fogva tart - így fogalmazott Rozsondai Béláné, az irodalomtudomány kandidátusa, az MTA Könyvtára Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye nyugalmazott osztályvezetője. Az ország első számú könyvkötés-történeti és könyvkötés művészeti szakértője negyven éves kiemelkedő munkájáért, az egyetemes könyvtárügy hűséges szolgálatáért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét kapta.
Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézet igazgatóhelyettese a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje elismerésben a számítógépes nyelvészet egyik nemzetközileg ismert alakjaként végzett több évtizedes tudományos munkájáért, tudományszervező tevékenységéért részesült, amellyel az európai nyelvtechnológiai munkálatok egyik vezető központjává tette hazánkat. Az igazgatóhelyettes nemcsak saját munkájának elismerését látja a kitüntetésben, hanem kutatócsoportja és az egész tudományág fejlődésének díjazását.
- Meglepődve és hitetlenkedve fogadtam a hírt, hiszen a szakmámban elsősorban a kiemelkedő egyéni teljesítményeket ismerik el - mondta az mta.hu kérdésére Burucs Kornélia, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. A történész a nők 1945-1989 közötti magyarországi helyzetének elismert kutatójaként végzett munkájáért, példamutató kutatás- és tudományszervezői tevékenységéért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést kapta. Burucs Kornéliát bevallottan jó érzéssel töltötte el, hogy méltányolták több mint húsz éves részvételét a gyakran az egyéni ambíciók háttérbe szorítását igénylő közös projektekben és a tudományszervezői feladatokban. A díjazott történész reményét fejezte ki, hogy kollégái hasonló emlékeket őriznek a közös kutatásokról.
- Számomra elsősorban azért rendkívüli jelentőségű ez az elismerés, mert pályafutásomat MTA ösztöndíjas kutatóként kezdtem 1976-ban az Akadémia által működtetett Izotóp Intézetben. Igazán megható, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől vehetem most át ezt a rangos kitüntetést - mondta Környei József. Az Izotóp Intézet Kft. néven ismert vállalt kutatás-fejlesztési igazgatója, aki már három évtizede az intézet munkatársa, a radioaktív izotópot tartalmazó gyógyszerek és diagnosztikumok előállítási és alkalmazási módszereinek kidolgozása, termelése, bevezetése és oktatása területén 35 éve végzett kiemelkedő színvonalú, az alap- és az alkalmazott kutatást egyaránt magában foglaló, eredményes tevékenységéért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.
Dániel Máriát, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet gazdasági igazgatóhelyettesét gazdasági-pénzügyi területen végzett munkájáért, magabiztos szakmai tudásáért, szociális érzékenységért, valamint az anyagilag rászoruló fiatal kutatók támogatását szolgáló intézeti tudományos alap megteremtésében játszott meghatározó szerepéért tüntették ki a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel. - Komoly sikerként értékelem ezt a díjat, amelyet csaknem négy évtizedes munkám elismeréseként kaptam - nyilatkozott a díjazott az mta.hu-nak.