A Szent István Filharmonikusok koncertjei minden korosztálynak  

A Pesti Vigadó Dísztermében március 25-én 16 órakor kezdődik a Pastorale 2023 családi előadássorozat nyitókoncertje „A mozdulatok művészete” címmel a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös szervezésében, és ezúttal a Táncművészeti Egyetem közreműködésével.

Olyan világhírű zeneszerzők darabjai kerülnek műsorra – többek között –, mint Vivaldi, Ravel vagy Erkel, vezényel: Csányai Valéria. A Pastorale-sorozat házigazdái; Solymosi Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész, az előadások szerkesztője és műsorvezetője és Záborszky Kálmán Kossuth-díjas karmester, a Szent István Filharmonikusok művészeti vezetője.

A Pastorale-sorozat előadásai több mint negyedszázada varázsolják el a publikumot – gyerekeket, fiatal és idősebb felnőtteket egyaránt. A cél kezdetektől változatlan: kulcsot adni a művészetek kincsesházához, valódi értéket közvetíteni magas minőségben, közelebb hozni, érthetőbbé és átérezhetőbbé tenni a zenét és a társművészeteket, közösen megélhető, nemes örömet adni a családoknak.

Az előadásokon a muzsikához kapcsolódva gyakran megjelennek a tánc, a képzőművészet, az építészet, az irodalom, a film- és fotóművészet alkotásai. Egy-egy szezon programja többféle tematikus hangversenyt, valamint operaelőadást és táncprogramot is kínál, így egyetlen bérlettel a közönség sokféle művészeti élménnyel gazdagodik. 

A 2023-as Pastorale-sorozatot megnyitó márciusi előadáson a kiemelkedő eredményeket elérő, nemzetközileg is igen nagyra értékelt művészeti műhely, a Magyar Táncművészeti Egyetem a főszereplő. Korábban, 2013 tavaszán óriási sikert aratott a sorozatban az Egyetem pazar balettgálája, majd 2019-ben a Néptánc Tanszék fergeteges előadásától ámultak el kicsik és nagyok.

A kezdetektől a legtöbb Pastorale-programot színesíti néhány elbűvölő táncprodukció, de most a közönség ismét egy nagyszabású, „csupa-tánc” előadást láthat. Egyaránt gyönyörködhetünk a balett, a modern tánc és a néptánc szakirányokon tanuló ifjú tehetségek előadásában: megcsodálhatjuk a Coppélia és A bajadér című látványos, romantikus balettek részleteit, továbbá olyan izgalmas, új modern táncprodukciókat is felfedezhetünk, amelyek Vivaldi A négy évszak, illetve Ravel Bolero című, rendkívül népszerű muzsikáira készültek. A néptánc szakirányon tanuló ifjú művészek verbunkkal és palotással dobogtatják meg a szívünket.

A Magyar Örökség Díjas zenekart, a Szent István Filharmonikusokat a sorozat történetében először a balettprodukciók avatott karmestere, Csányi Valéria vezényli. 

A Pastorale-sorozat házigazdái: Solymosi Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész, az előadások szerkesztője és műsorvezetője és Záborszky Kálmán Kossuth-díjas karmester, a Szent István Filharmonikusok művészeti vezetője.

További információt ide kattintva talál.