Háromszázharminchatra nőtt az önkéntes elektronikus ellenőrzést vállaló, hatósági házi karanténban levők száma - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón vasárnap.

 Kiss Róbert alezredes elmondta, az elmúlt 24 órában 965 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így vasárnap 10 356 ilyen intézkedés van érvényben.

Az elmúlt napon a helyszíni ellenőrzések során 41 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben szombaton 564 esetben intézkedtek, ebből 340-en figyelmeztetést, 124-en helyszíni bírságot kaptak, 99 ember ellen pedig feljelentést tettek a rendőrök. Március 28. óta ellenőrzi a rendőrség a kijárási korlátozások betartását, azóta 48 218 intézkedésre volt szükség.

A határforgalomról szólva elmondta: nyugodt a helyzet, Röszkénél, a teherforgalomban a belépő oldalon, Nagylaknál pedig a személyforgalomban, a kilépő oldalon kell kisebb várakozásra számítani.

Kérdésre válaszolva beszélt a vidéken elrendelt védelmi intézkedések betartásának ellenőrzéséről is, ahol elsősorban a távolságtartás szabályait, az üzletekben a vásárlási idősávok betartását és a védelmi eszközök, vagyis a maszk, sál vagy kendő viselését ellenőrzik. Szombaton 147 intézkedésre volt szükség, ebből 84 figyelmeztetés, 41 helyszíni bírság és 22 feljelentés volt. Rámutatott: a vendéglátóhelyek teraszain a védelmi távolság betartásáról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia. Azt tapasztalják, hogy főleg a gyorséttermek nyitott teraszainál "verődnek össze" a fiatalok és nem fordítanak kellő figyelmet a távolságtartásra. Arra kérte őket: saját és mások épségének érdekében is tartsák be a védelmi intézkedéseket.

Külön szólt a Balaton térségéről, ahol szintén tartanak ellenőrzéseket. Somogy megyében szombaton 16 intézkedésre volt szükség, ebből 13 figyelmeztetéssel, 1 helyszíni bírsággal és 2 feljelentéssel zárult, míg Zala megyében 4 figyelmeztetést, 1 helyszíni bírságot és 4 feljelentést szabtak ki a szabályszegőkkel szemben. A védőtávolság be nem tartása mellett ezekben a megyékben jellemzőnek azt nevezte, hogy a tömegközlekedési eszközök megállóiban az emberek nem viseltek megfelelő védőeszközt.

Arra a kérdésre, hogy a maszk, sál, kendő viselése az üzletekben mindenkire vonatkozik-e, azt mondta: a védelmi eszközök viselése együttes felelőssége nemcsak a vevőknek, hanem az üzletekben dolgozóknak is.

Arra a kérdésre, hogy átadja-e az operatív törzs a fővárosnak azokat a Budapestre vonatkozó járványügyi adatokat, amelyeket Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön kért, az alezredes azt válaszolta, hogy egyelőre nem érkezett meg hozzájuk ez a megkeresés.




Koronavírus - OMSZ-főigazgató: hat mentődolgozó fertőződött meg a vírussal
 

Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal, a mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget - mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
Koronavírus - Az operatív törzs online sajtótájékoztatója

 A mentők napján megszólaló Csató Gábor kiemelte: az elmúlt időszak fejlesztései nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy feladataikat a járvány idején is a legmagasabb színvonalon tudják ellátni. Elmondta: a koronavírus-járvány miatt országszerte megnövelték mentőkapacitásukat, megyénként több plusz mentőegységet állítottak szolgálatba.

Közölte: a mentősök 40 ezer ember járványügyi mintavételét végezték el, amihez 55 ezer védőruhát, FFP-maszkot használtak fel és több mint 440 ezer pár gumikesztyű fogyott. A mentők csak a koronavírus kapcsán 420 ezer kilométert tettek meg - mondta Csató Gábor

Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban több mint 400 új mentőautó állt szolgálatba, az elmúlt órákban is 40-nél több új mentőautót kaptak.

"Munkánk eredményességét az alapozta meg, hogy már a járvány kezdetekor 8500 bajtársunk egy emberként fejezte ki tettrekészségét a vírus elleni küzdelemben" - fogalmazott.

Közlése szerint az OMSZ 50 mentőautót különített el a Covid-19 gyanús, illetve igazoltan fertőzött betegek szállítására, emellett 17 határállomáson 315 ezer ember ellenőrzését végezték el. Mint mondta, a mentőszolgálat részt vesz a szűrővizsgálatokban, és a háziorvosok, orvosi ügyeletek számára már több mint 5500 doboz sebészi és majdnem 20 ezer FFP-maszkot osztottak ki.

Csató Gábor az OMSZ 72. születésnapján köszönetet mondott a bajtársaknak, a szolgálatot segítő orvostanhallgatóknak, önkénteseknek, vöröskereszteseknek, betegszállítóknak, valamint a támogató magánszemélyeknek, cégeknek.

Emlékezetett rá, hogy 133 éve ezen a napon indult el a szervezett életmentés Magyarországon, 1948-ban pedig ekkor kezdte meg működését az OMSZ.



Koronavírus - Spanyolországban a hét minden napján több mint kétezerrel nőtt a gyógyultak száma
 

Spanyolországban a hét minden napján több mint kétezerrel nőtt azok száma, akik meggyógyultak az új koronavírus okozta fertőzésből - tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium vasárnap.

 A tartományokból érkező adatok összesítése szerint az elmúlt 24 órában 2214 pácienst nyilvánítottak ismét egészségesnek, velük együtt már több mint 136 ezren győzték le a kórt.

A halálozás második napja ismét kétszáz alatt van: vasárnapra 143-an vesztették életüket a fertőzés következtében, amely eddig 26 621 ember halálát okozta.

A SARS-CoV-2 nevű vírust 621 vizsgált személynél mutatták ki az elmúlt egy napban, a szaktárca csak a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel azonosított fertőzéseket tekinti új eseteknek. Ez az eljárás január vége óta 224 390 esetben hozott pozitív eredményt, ellenanyag-vizsgálattal további 40 273 fertőzést igazoltak.

Az Egyesült Államok után Spanyolországban regisztrálták a legtöbb koronavírusos esetet a világon.

A dél-európai országban kilenc héttel ezelőtt vezették be a szigorú korlátozásokkal járó szükségállapotot, bezártak az iskolák, néhány kivétellel az üzletek többsége, és az utcák is elnéptelenedtek.

A spanyol kormány két hete kezdett apránként enyhíteni az óvintézkedéseken, először a gyereknek engedélyezve szabadtéri sétákat, majd a múlt héttől az egész lakosság számára, korosztályonként külön idősávban.

Hétfőtől előzetes bejelentkezéssel már a szépségszalonok és a kisebb üzletek is fogadhatnak ügyfeleket, valamint az éttermek is kinyithatnak, hogy elvitelre készítsenek ételt.

Jövő hétfőtől az ország legnagyobb közigazgatási egységének számító 17 autonóm közösségből 11, valamint a két észak-afrikai exklávé tovább enyhíthet a járványügyi korlátozásokon, és a védekezés következő szintjére, egyes fázisba léphet.

Ezeken a területeken korlátozott létszámmal, de kinyithatnak egyebek mellett a vendéglátóhelyek teraszai, a kulturális intézmények és vallási helyszínek. A családok, barátok ismét meglátogathatják egymást otthonukban, és az egy autóban utazók számát sem szűkítik.

Újra fogadhatnak szállóvendégeket a hotelek, habár közös használatú helyiségeiket zárva kell tartaniuk. A lehetőséggel a szállodák többsége nem fog élni - nyilatkozta a spanyol szállodák és turisztikai szálláshelyek szövetségének (Cehat) főtitkára az EFE spanyol hírügynökségnek.

Ramón Estalella szerint ha nincs vendég, nem éri meg kinyitni, és amíg az utazási, illetve határkorlátozások érvényben vannak, addig nem lesznek turisták sem bel-, sem külföldről.

A dél-európai országnak több mint nyolcezer kilométeres tengeri partszakasza van, több mint 3500 ezer stranddal. Az érintett önkormányzatok már dolgoznak azokon a biztonsági megoldásokon, amelyek lehetővé tehetik a mielőbbi nyitást. A valenciai Cullerában például az úszómesterekre bíznák az előírt két méteres távolság betartásának ellenőrzését a strandolók között, ugyanerre a célra az andalúziai Fuengirolában érzékelőket szerelnének fel. A mallorcai Alcudiában létszámkorlátozást vezetnének be, a katalán Lloret de Marban ezt megtoldanák még korcsoportonkénti idősávokkal is.

Spanyolország a múlt évben több mint 83 millió turistát fogadott, számuk az évek óta tartó töretlen növekedés után idén márciusban, a koronavírus-járvány kezdetén több mint 64 százalékkal csökkent.




Koronavírus - Horvátország fokozatosan újranyitja határait
 

Horvátország vasárnaptól fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba - derült ki a válságstáb vasárnapi sajtótájékoztatóján.

 A rendelet szerint azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, aki rendelkeznek Horvátországban ingatlannal vagy hajóval, illetve temetésre érkeznek az országba, és ezt megfelelő dokumentumokkal alá is tudják támasztani, átléphetik a határt. Amennyiben más, nem előrelátható személyes okok miatt utaznának Horvátországba, azt megelőzően beutazási engedélyt kell kérvényezniük az uzg.covid@mup.hr email-címen.

Ugyanez vonatkozik az üzleti utakra is. Amennyiben az illető rendelkezik meghívóval, átlépheti a határt, ellenkező esetben itt is kérvényezni kell a belépést.

Az országban tartózkodáshoz nem kell az egészségügyi állapotra vonatkozó igazolás, illetve negatív Covid-19 teszt, ugyanakkor be kell tartani a közegészségügyi intézet ajánlásait, mint a társasági érintkezés szabályait és a szigorú higiéniai feltételeket. Amennyiben a Horvátországban tartózkodás alatt valakinél jelentkeznek a Covid-19 betegség tipikus tünetei, az illető nem hagyhatja el ideiglenes lakhelyét, és azt jeleznie kell a helyi járványügyi hatóságoknak.

Horvátországban egy nap alatt tizeneggyel - néggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 2187-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Ebből nyolc megbetegedést az új gócnak számító Brac-szigetén diagnosztizáltak. Szombaton három ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 90-re emelkedett. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1764 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Pillanatnyilag 169 beteget kezelnek kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 44 886 koronavírustesztet végeztek el.

A szomszédos Szlovéniában 24 óra alatt hárommal - ugyanannyival, mint egy nappal korábban -, 1457-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 102-re emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban több mint hatvanezer tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 41-en vannak kórházban, közülük 10-et ápolnak intenzív osztályon.

Mivel az elmúlt két hétben jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, és újraindítják a gazdaságot.




Koronavírus - MSZP: a jövő nem a közmunkában és a kölcsönzött munkaerő világában van
 

A munka nélkül maradt emberek számára a jövő nem a közmunkában és nem a kölcsönzött munkaerő világában van - jelentette ki az MSZP alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

 Komjáthi Imre a két legrosszabb foglalkoztatási formának nevezte a közmunkát és a munkaerő-kölcsönzést.

Arról beszélt: a közmunkások számának növelése, illetve munkaerő-közvetítő céggel kötött stratégiai megállapodás helyett ideje lenne a kormánynak a magyar munkavállalókkal stratégiai megállapodást kötni, "ideje lenne azzal foglalkozni, hogy a magyar munkavállalóknak legyen tisztességes bérük és megélhetésük".

Az MSZP ezért követeli, hogy a jelenlegi, legfeljebb három hónapig tartó, maximum nettó 107 ezer forintos munkanélküli ellátás idejét hosszabbítsa meg a kormány kilenc hónapra, az összegét pedig minimum nettó százezer forintra.

Emellett szeretnék elérni, hogy a 60-65 éves munkavállalóknak legyen lehetőségük elmenni korengedményes nyugdíjba. A legújabb kimutatásaik szerint ugyanis zömében 55 év feletti dolgozók vesztették el munkájukat a közelmúltban - tette hozzá.

Komjáthi Imre szerint az Orbán-kormány nem a munkavállalók és a munkahelyek közvetlen megsegítésében gondolkodik. Közölte, a környező országokban - Szlovákiában, Csehországban, Romániában - a kormányok 75-80 százalékos állami támogatást adtak a teljes munkabérre, a magyar kormány viszont csak a kieső munkaidőre ad bértámogatást. Ezért az MSZP követeli azt is, hogy a teljes munkabérre járjon 80 százalékos bértámogatás - mondta.



Koronavírus - Valamelyest enyhült a brit kormány otthonmaradási előírása
 

Valamelyest enyhült vasárnap a brit kormány által a koronavírus-járvány megfékezése végett hét hete meghonosított előírás, amely eddig a legszükségesebb esetek kivételével otthonmaradásra kötelezte a lakosságot.

 Boris Johnson miniszterelnök vasárnap délután a Twitteren új felhívást tett közzé, amelynek megfogalmazása szerint mindenki tartózkodjon otthon, "amennyire ez csak lehetséges", és "ha tud", dolgozzon otthonról.

Johnson Twitter-bejegyzése továbbra is tartalmazza az útmutatást arra, hogy az emberek otthonaikon kívül tartsanak két méter távolságot egymástól, de ez kiegészült azzal a kitétellel, hogy "ahol ez lehetséges".

A felhívásban olvasható az is, hogy mindenki korlátozza a kapcsolattartást másokkal.

A kormányfő a Twitter-bejegyzésben felhívja a figyelmet arra is, hogy változatlanul szükséges a gyakori kézmosás.

Nagy-Britanniában március 23. óta csak a legszükségesebb esetekben - alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, illetve szükség esetén orvosi ellátás céljából - lehetett kilépni az utcára, emellett napi egy szabadtéri testedzés volt engedélyezett.

Kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhatott együtt közterületen, akkor sem, ha családtagokról van szó.

Munkába csak azok utazhattak, akik az egészségügyben vagy más, kiemelt fontosságúként meghatározott területen dolgoznak, és munkájuk otthonról nem elvégezhető.

Mindez Boris Johnson vasárnap megjelent új Twitter-felhívásában nem szerepel. A kormányfő ugyanakkor éberségre inti a lakosságot, hangsúlyozva, hogy ez is elősegítheti a koronavírus ellenőrzés alá vonását.

Johnson vasárnap este televíziós beszédben ismerteti az országgal a Covid-19 járvány elleni védekezés következő szakaszának menetrendjét.

Az előzetesen ismertté vált részletek szerint a brit kormány ötfokozatú járványriasztási rendszer bevezetését tervezi. Ennek első, zöld fokozata azt jelzi, hogy nincs járványveszély; a skála ötödik, legmagasabb riasztási szintje a vörös.

Boris Johnson az előzetes ismertetés szerint valószínűleg azt fogja bejelenteni, hogy Nagy-Britanniában jelenleg a negyedik koronavírus-készültségi szint van érvényben, de az ország már úton van a hármas fokozat felé.