Pluszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei szerda este.

Közép-európai idő szerint este háromnegyed nyolc körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,83 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,57 százalékos pluszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,28 százalékos emelkedést jelzett.

A recessziós félelmeket tükröző gyenge nyitás után pluszba fordultak az indexek New Yorkban, döntően a pénzügyi és az energiaipari részvények kedvező teljesítményének köszönhetően.

A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatóját felfelé húzta egyebek mellett a Dow részvényének mintegy 3 százalékos nyeresége mellett a Pfizer és a UnitedHealth Group 2 százalék körüli erősödése, a Nike és a Home Depot 1,6 százalékos, valamint a Goldman Sachs és a Boeing 1,5 százalékos drágulása.

A Nasdaq Composite és a Standard & Poor's 500-as mutatót az American Airlines Group részvényének 3,6 százalékos nyeresége is támogatta.

Szerdán a pénzügyi ágazat, valamint az energiaipar és az iparvállalatok részvényei szerepeltek a legerősebben, a technológiai ágazati mutató ezzel szemben szerény veszteséget jelzett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két kőolajfajta ára emelkedett. Közép-európai idő szerint este háromnegyed nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 92 cent (1,66 százalék) plusszal, 55,84 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 89 centes (1,51 százalék) emelkedéssel, 59,92 dollár volt.

Az arany unciánkénti ára alig változott, 0,03 százalékkal, 0,45 dollárral 1551,35 dollárra csökkent.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1085 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1082 dollár után.

(MTI)