A lengyel szejm (alsóház) szerdán továbbdolgozásra az igazságügyi és emberi jogi bizottsághoz továbbította a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői által a múlt héten benyújtott törvényjavaslatot. 
Kedden a szejm - heves vitával kísérve - első és második olvasásban is megtárgyalta a törvénytervezetet, amelyhez több mint ezer módosító javaslatot nyújtottak be - kisebb részüket a PiS, döntő többségüket az ellenzék képviselői. A Modern (Nowoczesna) ellenzéki frakció egymaga több mint ezer módosító javaslattal élt. Ryszard Petru pártelnök bejelentette, céljuk a törvényjavaslat bizottsági vitájának minél hosszabb időre történő elnyújtása.

A legfelsőbb bíróságról szóló törvényjavaslat három kamarára bontaná a testületet, megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét, és a törvény hatályba lépésével egyidejűleg nyugdíjazná a jelenlegi bírákat - azok kivételével, akiket az igazságügyi miniszter kivonna ennek hatálya alól. A nyugdíjazott bírák utódait a szejm választaná meg.

A reform a teljes ellenzék heves ellenállásába ütközik, amely szerint az új szabályok sértik a bírói hatalmi ág függetlenségét. Bírálta a javaslatot a legfelsőbb bíróság elnöke, az állampolgári jogok szóvivője és az országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) is.

A kormánypárt módosító javaslatai növelnék az államfő hatáskörét, így például nem az igazságügyi miniszter, hanem az államfő döntene arról, hogy az SN jelenlegi bírái közül ki maradhatna a testületben a törvény elfogadása után, és ugyancsak ő döntene rendeleti úton a testület szabályzatáról.

Az igazságügyi reformot - melynek a legfelsőbb bíróságról szóló törvényjavaslat az egyik része - nemcsak a parlamenti, hanem a parlamenten kívüli ellenzék is hevesen bírálja. A szejm épülete előtt folytatódik a tiltakozás a reform ellen.

MTI