Inaktív lesz a teljes magyar társadalom egyharmada néhány évtizeden belül - figyelmeztet az illetékes helyettes államtitkár.
Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint arra kell felkészülnie az országnak, hogy rövid időn belül hárommillió nyugdíjaskorú és krónikus betegségben szenvedő állampolgára lesz, akiknek szociális és egészségügyi ellátását is meg kell majd oldani – írja a Pénzcentrum.

Magyarországon, illetve az egész kelet-közép-európai régióban ezen felül meg kell küzdeni az unión belüli migráció azon hatásával is, ami elszívja a munkaképes és termékeny lakosság egy részét. Utóbbi esetében javult a tendencia, a legrosszabb évben 1,24 volt ez a szám, ezt sikerült 1,45-re feltornázni, ami hatalmas eredmény. Vagyis ahhoz, hogy a társadalom önfenntartó legyen, hipotetikusan egy szülőképes, 15-49 éves nőnek 2,1 gyereket kellene szülnie élete folyamán.

Az eddigi legalacsonyabb termékenységet Budapesten regisztrálták 2000-ben, az 1,05-os érték pontosan fele volt a fennmaradáshoz szükséges szintnek.