Mind amerikai, mind kurd részről megerősítették, hogy a többségében kurdok alkotta Szíriai Demokratikus Erők részt vesznek a Raqqa felszabadításáért folytatott harcokban.
A város az Iszlám Állam önjelölt fővárosa.

Stephen Townsend, az Egyesült Államok hadseregének tábornoka közölte, hogy az SDF, amelynek tagszervezete a kurd Népi Védelmi Egységek (YPG), részt vesz a Raqqa felszabadításáért indított hadműveletekben.

Törökország vehemensen tiltakozik a kurdok részvétele ellen, mivel háborúban áll a saját területén élő kurd kisebbség ellen. A török hadsereg rendszeresen követ el emberiség elleni bűncselekményeket török Kurdisztánban.

Törökország a szíriai kurd YPG katonai sikereit látván szárazföldön is behatolt Szíriába, megsértve a nemzetközi jogot. A török hadsereg az Iszlám Állam elleni harc ürügyén a kurd erőket is támadja.

A Raqqa elleni hadműveletek kulcsfontosságú stratégiai városát, Manbijot hónapokkal ezelőtt, önerőből szabadította fel a YPG, csupán az amerikaiak biztosítottak némi légi fedezetet számukra.

Törökország jelenleg a kurdok által tartott Manbij megtámadását is fontolgatja. Először a szintén kurdok által felszabadított al-Bab-ot foglalnák el, majd Manbij-ot, végül Raqqa-t. Erről Erdogan Obamát telefonon tájékoztatta.

A Raqqa elleni hadműveletet a kurdok miatt visszamondták, de Townsend tábornok szerint még tárgyalásokat folytatnak velük.

A kurd gerillák a felszabadított területeken a Kurd Munkáspárt által alkalmazott demokratikus konföderalizmus elvét alkalmazzák, amely során saját önigazgatási kommunákat hoznak létre, amelyben a nemi, vallási, etnikai egyenlőség van. Nem csak békét teremtenek arabok, kurdok, kopt keresztények, férfiak és nők között, de együtt is harcolnak a terroristák ellen.