Titkos internálótábort hoztak létre Szíriában az Iszlám Állam harcosai számára. A háromszáz embert számláló börtönben főként olyan terroristákat tartanak fogva, akik önszántukból hagyták ott az Iszlám Államot. Nekik lehetőségük van arra, hogy hazatérjenek valódi hazájukba, Európába.
Rengeteg európai harcost tartanak fogva a szíriai lázadók egy erbíli internálótáborban. Az Eufrátesz Pajzsa missziónak köszönhetően jelenleg 300 volt Iszlám Állam-harcos tartózkodik a börtönben, közülük legtöbben önszántukból menekültek el a dzsihádista területekről, de előfordulnak olyanok is, akiket a lázadó milíciák ejtettek foglyul – közülük sokan soha nem fogják élve elhagyni a tábort.

A börtönt a Jaysh al-Tahrir nevű lázadó csoport irányítja. A riportfilmet készítő BBC-t ugyan nem engedték be a tábor területére, de a milícia parancsnoka, Mohammad al-Ghabi dióhéjban elmesélte, kiket fogtak el.

Rehabilitálják a dzsihádistákat, majd visszaküldik őket Európába

Rengeteg európai dzsihádistát tartanak fogva a területen – közülük néhányan már vissza is mehettek Európába, de cserébe információkat kellett megosztaniuk az Iszlám Állam gócpontjairól a biztonsági szolgálatokkal. A maradék harcost saría bíróság elé állítják, valószínűleg kivégzik őket.

“Szinte mindenhonnan érkeztek hozzánk emberek. Európaiak és arabok is. A táborban megpróbáljuk rehabilitálni őket, visszafordítjuk a dzsihádista radikalizációt. Akik haza szeretnének menni, felhívhatják tőlünk a országuk nagykövetségét, és rajtunk keresztül intézkedhetnek” – mesélte a parancsnok.

Az internálótáborban összegyűjtött európai harcosok francia, holland és cseh állampolgárok. A többi külföldi dzsihádista Észak-Afrikából, a Közel-Keletről és Ázsiából érkeztek.

Elmenekültek, de még tovább mennének

Az Iszlám Államot elhagyó harcosok elmondásaiból kiderült, hogy az elmúlt hét-nyolc hónap alatt a terrorcsoport összomlott. Az “Eufrátesz Pajzsa” nevű lázadói misszó még reménytelenebb helyzetbe sodorta az Iszlám Állam seregeit, így egyre több harcos döntött úgy, hogy hátat fordít a dzsihádista életmódnak és elmenekül a terrorszervezettől. Az internálótáborban élőket ugyan ellátják élelemmel és a legalapvetőbb szolgáltatásokkal, de sokan már szívesen továbbállnának.

Egy holland származású harcos elmesélte, hogy két éve utazott ki Szíriába. Először Belgiumba utazott, onnan Törökországba ment, ahol bulizó fiatalnak álcázta magát és alkalom adtán felszállt a “kalifátusi buszra”, mely Rakkában tette le. Elmondása szerint nagyon egyszerű megtalálni az Iszlám Államot, de elmenekülni tőlük szinte lehetetlen.

Ő személy szerint csalódottsága miatt fordított hátat a terrorszervezetnek. Elmesélte, hogy a külföldi harcosokkal még keményebben bánnak, mint a hétköznapi dzsihádistákkal. “Nekik adod az életedet, és ők elkezdenek irányítani. Szörnyű dolgokat csinálsz az utasításaikra” – utalt a terrorszervezet szigorú kalifátusi szabályaira és a vérengzésre.

Egyre több dezertőrre számítanak

Azokat, akik Szíriában szeretnének maradni, de bűncselekményeket követtek el, a saría, azaz iszlám vallásjogon alapuló bíróság gondjaira bízzák. Bár a komolyabb bűncselekményeket elkövető dzsihádistákra kivégzés vár, mégis arra számítanak a táborban, hogy az Iszlám Állam területvesztései miatt megnövekszik a dezertőrök száma, hiszen egyre nehezebb lesz az összeomló kalifátusból kimenekülni.

Így kapják el a dzsihádistákat

A BBC azt is megtudta, hogy Szíriában egy “alvilági csatorna”segítségével találják meg és fogják el az Iszlám állam harcosait a lázadó csoportok és az európai titkosszolgálatok.

Rakkában már olyan tragikus a helyzet, hogy az Iszlám Állam harcosai könyörgő videóüzeneteket küldenek a lázadó csoportoknak. Sírva könyörögnek, hogy szabadítsák ki őket és családjukat a kalifátusból. Cserébe bármit megtesznek – ígérik.