Vesztes politikusnak nevezte és lemondásra szólította fel a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn a parlamentben. Vona Gábor szerint Brüsszel a kormányfő - kvótareferendummal kapcsolatos - felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben.
Az ellenzéki politikus a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, a Jobbik tavasszal javaslatot tett az alaptörvény módosítására.

Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy fél év és 15 milliárd forint elköltése, egy sikertelen népszavazás után előáll ugyanezzel a javaslattal? - kérdezte.

Vona Gábor azt mondta, Orbán Viktor hitelessége, tekintélye, ereje az európai szintéren végletesen megcsappant, nem fogják komolyan venni a brüsszeli bürokraták a kvóta elleni harcban. A Jobbik-elnök közölte, azok az emberek, akik elutasítják a kvótákat, mégis otthon maradtak, Orbán Viktornak üzentek. Az üzenték: elég volt a durva kampányból, a közpénzek pazarlásából - mondta, majd lemondásra szólította fel a miniszterelnököt.

Orbán Viktor az ellenzéki frakcióvezetők reagálására adott viszonválaszában azon élcelődött, hogy az ülésteremben tulajdonképpen az a vita tárgya: az MSZP vagy a Jobbik nyerte a tegnapi népszavazást. Szerinte a vesztesek inkorrekt logikája az otthon maradottakra hivatkozni. Úgy vélte, azok, akik nem mentek el szavazni, beletörődtek a referendum végeredményébe.

Vona Gábornak címezve a kormányfő elmondta, hogy a szurkolótáborrá változott frakció Brüsszelnek szurkol az EU-Budapest meccsben, ami hazafiatlan, inkorrekt és nem becsületes magatartás.

Orbán szerint Vona maga ismerte el nemrég, hogy eladta a pártját, amelynek így tehát „van gazdája, megvett emberek, fogott párt”, akik azért akarják, hogy ő lemondjon, hogy gazdájuk gazdasági érdekének utat nyissanak.

Ami az össze-vissza beszélést illeti – mondta Orbán – emlékei szerint Vona Gábor kerül önellentmondásba, amikor migránsozik, holott nemrég még úgy vélekedett, hogy „az iszlám az emberiség utolsó reménye”. Ezt követően amatőröknek és dilettánsoknak nevezte a Jobbik képviselőit. Szerinte

a választók nem azért küldték a jobbikosokat a parlamentbe, hogy a konditerem és a fodrászat között félúton mondjanak valamit a kamerába - utalva ezzel az ATV Magánszféra című műsorában szereplő Vona Gáborra. 

Szócsata kezdődött Olaszországban a magyar népszavazás miatt