A rovarok - az őshonos rokonaitól eltérően - csípni is tud.
Több településen is rengeteg úgynevezett harlekinkatica bukkant fel. A témához egy Kapospont olvasója az írta, hogy: Csípnek, bűzös váladékot termelnek és rengetegen vannak - az utóbbi időszakban kellemetlen, nem várt ismerősként tértek vissza a harlekinkaticák. A harlekinkaticák az őszi hónapokban szívesen húzódnak be az ajtók, ablakok mentén futó résekbe, hogy téli menedékre leljenek otthonunkban. A háztartások mellett a szőlőtermesztőknek akad rengeteg gondja velük."

A Kisalföld arról számolt be, hogy Romándról elképesztő fotókat küldenek be az olvasóik, és rengeteg várost felsoroltak már, ahol szintén támadnak a harlekinkaticák.

A harlekinkaticát (Harmonia axyridis) eredetileg Ázsiából hozták be Európába a kártevők elleni védekezésül. A behozott rovar nagyon elterjedt, és 2008-tól már Magyarországon is sok bosszúságot okoz.

Két évvel ezelőtti cikkében az Origo írt arról, hogy a harlekinkaticák tömegével jelennek meg az épületeken, főleg az őszi és téli hónapokban. A rovar kellemetlen tulajdonsága még, hogy védekezés céljából rendszerint sárga, bűzös folyadékot bocsát ki magából, amit nagyon nehéz a lakásból vagy a járművekről eltávolítani.

Érdekesség, hogy a rovar csípése nem védekezés, hiszen célja elsősorban éhségcsillapítás, azaz a sókinyerés. A csípés helyén enyhén égető bőrpír és dudor jelentkezik. A duzzanat normális körülmények között hamar elmúlik, azonban előfordulhatnak súlyosabb allergiás reakciók is.