Újra Nigel Farage került az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) élére, miután Diane James UKIP-os európai parlamenti képviselő kedd este – a megválasztása után mind-össze 18 nappal – lemondott a párt vezetéséről.
James hivatalosan még nem irányította a brit bevándorláselleneseket, hiszen formailag nem teljesítette az összes követelményt, így átmenetileg újra Farage lehet a UKIP első embere. „Folyamatosan próbálok megszökni, és amikor már szabadulnék, visszarángatnak” – viccelődött Farage a BBC-nek. A bevándorlás- és unióellenes politikus valóban sokszor akarta elhagyni a süllyedő hajót, 2015-ben a sikertelen parlamenti választások után mondott le, ám a lemondását nem fogadták el. A sikeres Brexit-népszavazás után júliusban úgy tűnt, hogy végleg távozik a párt éléről. Mint fogalmazott, az Egyesült Királyság EU-tagságának felmondásával úgy érzi, hogy pártvezetőként többet nem érhetne el.

Egyelőre rejtély, hogy Farage mennyi időre tér vissza a párt élére. A BBC-nek Diane James lemondását is kommentálta, szerinte a politikus asszony azért lépett vissza, mert rájött, mivel is jár a UKIP vezetése. A brit sajtóforrások is leginkább a személyes okokat hangoztatják. James egy hete került a címlapokra, amikor London egy belvárosi vasútállomásán egy fiatal férfi sértegette, majd leköpte. A The Telegraph úgy tudja, hogy az incidens nagyon megrázta az 57 éves nőt. James hivatalosan azzal indokolta a lemondását, hogy úgy érzi, nem élvezi a képviselőtársainak a teljes támogatását, hogy végrehajtsa a szerinte szükséges változtatásokat. „Világossá vált, hogy nincs meg a felhatalmazásom” – fogalmazott.

Bár Farage kizárta, hogy végleg visszatérne a vezetői székbe, a UKIP főtitkára másképp nyilatkozott. Paul Oakden szerint „nem elképzelhetetlen” Farage színre lépése, hiszen a politikus bármit megtenne, hogy támogassa a UKIP-ot. A párt követői is izgatottak a visszatérés miatt, Farage hivatalos Facebook-oldalán százak üdvözölték, hogy a politikus újra kezébe veheti a UKIP irányítását. A gond csak az, hogy az egykori Brexit-vezér szerint a párt helyzete egyáltalán nem rossz: „Ez még nem a világ vége. […] A Munkáspárt egy éven belül kétszer tartott vezetőválasztást”.

Farage júliusi lemondásakor ígéretet tett rá, hogy „globálissá válik”, és világszerte népszerűsíteni fogja nézeteit és politikai stratégiáját. Legközelebb épp az amerikai elnökjelöltek második vitáján találkozhatunk vele, ahol Donald Trump meghívására vesz részt. A brit The Independent szerint a republikánusok elnökjelöltjét Farage is segíti a felkészülésben, és a legfontosabb tanácsa az ingatlanmágnás számára, hogy élő adásban „ne kezdjen cicaharcba” Hillary Clintonnal.

IMF: globalizációellenes lázadás fenyeget

Rangos elismerést kapott a gyerekek szexuális zaklatásával vádolt igazgató

Vélhetően a No Borders bujtogatta a migránsokat

Ismét bizalmas adatokat loptak el NSA-től

A londoni magyarok keményen visszavágtak a keménykedő brit belügyminiszternek